Vmbo Doedag Elde College (VIDEO)

SCHIJNDEL – Het Elde College organiseerde donderdag voor circa 800 leerlingen van basisscholen uit Schijndel en omgeving een Doedag. Hierbij kregen de jongeren alle gelegenheid om zelf de handen uit de mouwen te steken in de vele praktijklokalen van de school.

De afgelopen 2 jaar moest het Elde College zo’n proef praktijkdag aan zich voorbij laten gaan vanwege de coronapandemie. Terwijl het volgens Bart Kemp toch ontzettend belangrijk is om de basisschoolleerlingen zelf te laten ervaren wat het beroepsonderwijs inhoudt. “Daarom gaan ze hier vandaag zelf aan de slag”, aldus de teamleider VMBO-basis.

4 Profielen
Het Elde College heeft opleidingen in 4 profielen; Bouwen Wonen en Interieur (BWI), Produceren Installeren en Energie (PIE), Zorg en Welzijn en het Groenonderwijs. Met al deze vakgebieden kon de basisschooljeugd kennismaken. Het Elde College kreeg daarbij ondersteuning van oudere leerlingen van de school zelf en vanuit het bedrijfsleven.

Zelf solderen
Tientallen bedrijven waren met een stand aanwezig om de jongeren te vertellen over hun activiteiten en heel belangrijk, om ze ook even aan het werk te laten ruiken. Zoals bij Actemium waar ze onder toeziend oog van medewerksters printplaatjes mochten solderen. Chantal Geurts van Actemium zei het belangrijk te vinden dat de jeugd het gevoel krijgt van techniek. Het viel haar op dat ze hierin ook geïnteresseerd zijn. “Dit is heel belangrijk want hier zit onze toekomst”, aldus Chantal.