Vitaal Meierijstad: nieuw TV-programma over gezond leven

MEIERIJSTAD – Omroep Meierij begint maandag 22 februari met een nieuw televisieprogramma: Vitaal Meierijstad. Het bestaat uit twee delen, de bekende bewegingslessen en een kookprogramma met voedingsdeskundige en kok Ingrid van Rijen. Omdat het de eerste keer is schilt wethouder Rik Compagne de aardappels en vertelt hij over het belang van bewegen en gezond eten.


Vorig jaar begon Omroep Meierij met bewegingslessen voor mensen die als gevolg van corona aan huis gekluisterd waren. Dat deed OM in samenwerking met Phoenix Cultuur en de gemeente Meierijstad.

Het werd een succes, vooral ouderen kregen zo hun portie beweging in de huiskamer. Gaandeweg ontstond het idee het programma uit te breiden met kooktips voor snelle, gezonde lunches en diners. Bewegen en gezond eten passen bij elkaar om mensen vitaal te houden.

Voedselcoach Ingrid van Rijen van Plien’s Foodclub in Sint-Oedenrode was bereid haar ervaring in te zetten. Zij tovert de komende tien weken elke week een nieuw gerecht op tafel. De ene keer is dat een snelle, voedzame lunch, de andere keer zorgt ze dat u in no time ’s avonds een gezonde maaltijd op tafel zet.

Met Pasen maakt kok Ralf Dirven van de Beleving in Sint-Oedenrode samen met Ingrid een drie gangen Paasbrunch.

De opnames worden gemaakt in de keuken van het Pieter Breughelhuis in Veghel omdat daar voldoende ruimte is om coronaproof te werken.

De uitzendingen van Vitaal Meierijstad zijn van maandag tot en met zaterdag na de nieuwsuitzendingen van RondOM van 10.00 en 16.00 uur. Dat betekent dat u twee keer de kans krijgt om mee te bewegen en te genieten van de kooktips.

Komende week staat de trayback op het menu.

Traybake

Kip uit de oven met aardappeltjes en groente

Een makkelijke manier om aardappelen, vlees en groente te eten.
De oven doet het meeste werk.

Ingrediënten voor 2 personen
• 2 kippendijen (veel malser dan gewone kipfilet)
• handje cherrytomaatjes
• 2 paprika’s (2 kleuren rood, oranje of geel)
• ½ courgette
• 3 tenen knoflook
• 2 pastinaken
• 400 gram aardappelen (even voorkoken)
• verse tijm
• 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
• olijfolie
• peper
• zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en kook ze even voor.
Snijd de halve courgette in plakken. Schil en snijd de pastinaak in plakken. Snijd de paprika in repen. Meng alles in een grote kom met de tenen knoflook een beetje olijfolie. Breng op smaak door flink versgemalen peper toe te voegen, hierdoor is minder zout nodig. Voeg een snufje zout toe. Halveer de tomaatjes en voeg toe met de Italiaanse kruiden, schep alles om. Verdeel de groente samen met de aardappelen over een met bakpapier beklede bakplaat en leg de kippendijen er boven op, besprenkel deze met wat olijfolie en bestrooi het geheel met peper.

Voor wat extra smaak verdeel een paar takjes verse tijm over de bakplaat, maak deze dan eerst even nat zodat ze niet verbranden.

Bak het geheel nu zo’n 30-35 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Schep tussendoor de groente een keer om en controleer of de kip gaar is. De knoflooktenen zijn nu lekker zacht en kun je naar smaak over de kip en groente uitknijpen.


Tip:
Ook lekker met wortel en handig om restjes groente op te maken.

Paprika of courgette die overblijft , is de volgende dag ook heel lekker op een boterham met bijvoorbeeld hummus of zuivelspread

Bron: Plien’s foodclub

Traybake