Vijftig mille coronasteun voor individuele kunstenaars Meierijstad (video)

Nieuw project moet tot verbinding leiden

MEIERIJSTAD – Waar gemeenten in Nederland nog dubben over de besteding van de coronasteun die ze van de landelijke overheid hebben gekregen voor kunst en cultuur , gaat Meierijstad zijn makers en maaksters steunen.

Meierijstad heeft ruim zes ton te verdelen. Daarvan is nu meteen 50.000 euro beschikbaar voor individuele kunstenaars, zoals beeldhouwers, schilders, zangers, muzikanten enzovoort.

Iedereen die dit jaar een vernieuwend project bedenkt kan maximaal 5000 euro uit die pot krijgen. De kunstenaar moet met het project vernieuwend zijn of het kunstwerk moet tot verbinding leiden. Daarnaast moet er een inhoudelijke link liggen met de gemeentelijke doelen zoals ‘inclusiviteit’ of het voorkomen van eenzaamheid.

Abrupte beëindiging

De gemeente stelt dat de kunst- en cultuursector zwaar getroffen is door het coronavirus. Theaters, culturele centra, centra voor cultuureducatie, de bibliotheken, de musea zijn een groot deel van 2020 en in 2021 dicht geweest. Zelfstandig beeldend kunstenaars, musici, dansers en anders makers werden geconfronteerd met een afname van activiteiten of zelfs een abrupte beëindiging van de vraag naar werk.

Daarom heeft de gemeente nu besloten om die individuele makers te ondersteunen. “De meeste zelfstandig kunstenaars, musici en dansers komen niet of slechts in beperkte mate in aanmerking voor de landelijke regelingen. Een groot deel van deze doelgroep kan niet terugvallen op voldoende steun om hun activiteiten in de kunst- en cultuursector te continueren,” aldus de gemeente.

Kunstwerk 'Deel met elkaar' Annie Veldkamp