Vier partijen steunen onderzoek naar verband corona en luchtkwaliteit

MEIERIJSTAD – Vier politieke partijen zullen donderdag via een motie aandringen op een onderzoek naar een mogelijk verband tussen corona en luchtvervuiling. Onder de motie staan de handtekeningen van oppositiepartijen D66, SP en Hart en coalitiepartij PvdA.

Het initiatief kwam van D66, even later sloot de SP zich daarbij aan. Aanvankelijk leek het er op dat D66 de gemeente Meierijstad onderzoek wilde laten doen. Andere partijen vonden een onderzoek wel een goed idee, maar dan wel veel breder dan alleen in Meierijstad.

Vooral een signaal
Uiteindelijk ligt er een motie die ook wordt ondersteund door PvdA en D66. Ze willen dat de gemeenteraad samen met andere gemeenten in Oost-Brabant en het RIVM aandringen op zo’n onderzoek. Landbouwminister Carola Schouten heeft het RIVM al gevraagd zo’n onderzoek te doen. Als de motie wordt aangenomen is dat dus vooral een signaal vanuit een gemeente die het hardst is getroffen door de coronaepidemie.

Het is een feit dat er veel coronaslachtoffers zijn in gebieden waar veel stikstofuitstoot is. Wereldwijd wordt dat vastgesteld, maar wetenschappers hebben nog geen oorzakelijk verband aangetoond.

Té toevallig
Ook tijdens de Q-koorts vielen de meeste slachtoffers in het oosten van Brabant. In een interview met het Parool zegt Jos van der Sande, voormalig heeft infectiebestrijdingen van GGD Hart van Brabant, dat dat alles bij elkaar te toevallig is.

“Op de een of andere manier lijken de luchtwegen van mensen in deze gebieden meer aangetast. Er zijn grote vraagtekens, en die moeten weggenomen worden”, aldus Van de Sande in het Parool.

Het onderzoek komt er en de vier partijen in Meierijstad die nu de motie hebben ondertekend willen dat kracht bijzetten. Op de website van de PvdA Meierijstad onderstreept burgerraadslid Willem van Laarhoven, dat zo’n onderzoek alleen zin heeft als je dat groot aanpakt. Een stelling die de andere drie indieners van de motie onderstrepen.

Geitenhouderijen
“Is de luchtkwaliteit ook daadwerkelijk de boosdoener van de vele Corona-besmettingen in Meierijstad?” vraagt de PvdA’er zich af. “Er is nu wel geconstateerd dat burgers die dichtbij geitenhouderijen wonen vaker longontsteking krijgen, maar hóe dat precies werkt, is niet duidelijk. Nu blijken ook nertsen besmet te zijn met Corona. Wederom in Brabant. Zijn fijnstof, ultrafijnstof, stikstof, ammoniak of N2 de boosdoener, of is er iets anders aan de hand? Dat is heel lastig aan te tonen”.

"En wat wil je vinden?, vraagt Van Laarhoven zich af. “Relatie met besmettingen? Relatie met aantal doden? Relatie met de mate waarin carnaval wordt gevierd? Relatie met het feit dat Brabanders elkaar vaak opzoeken, veel in de kroeg hangen, een kaartje leggen? En wat is precies de relatie met drinken, roken en overgewicht en met bestaande luchtwegklachten of andere ziektes? Dat alles moet je nagaan om het effect van de luchtkwaliteit vast te kunnen stellen”.