Vier Maestro’s slaan voor het eerst de maat

VEGHEL – Het zijn spannende weken voor Berdy Maertens-Stoof, Hanneke Ketelaars, Willem Theiner en Kees van Rooij. De vier Veghelaren zijn door het bestuur van de 100-jarige muziekvereniging Frisselstein uitgenodigd om mee te doen voor de titel Maestro Meierijstad 2023.

Op zondag 2 april is het zover. Dan staan de vier Maestro’s voor het grote orkest om de maat te slaan. Hanneke met The Second Waltz, Berdy met de Florentiner March, Willem neemt de Bessarabyanke voor zijn rekening en Kees het nummer Copacabana.

Fijne kneepjes
Voor ieder van hen is het de eerste keer dat ze een echt orkest gaan leiden. Gelukkig krijgen ze van tevoren de kans om een paar keer te oefenen. Dirigent Jan Nellestijn bracht de aspirant Maestro’s maandagavond de eerste kneepjes van het vak bij. Op welke manier je de maat moet slaan, hoe je de aandacht vraagt van het orkest en hoe je met de opmaat begint. Gelukkig weten ook de muzikanten van Frisselstein wie zij op dat moment voor zich hebben staan. Ze doen extra hun best om gelijktijdig met het muziekstuk te beginnen en ook gelijktijdig te eindigen.

Thuis oefenen
Voor de deelnemers aan Maestro is het dirigeren niet alleen spannend maar ook ontzettend leuk om te doen. Dat vertellen ze alle vier na afloop van de eerste repetitie. De stukken die ze moeten dirigeren zijn door het orkest inmiddels voor hen op video ingespeeld zodat ze thuis nog eens kunnen oefenen. Bovendien mogen ze tijdens de repetitieavond van het orkest op 27 maart nog een keer van het dirigeervak proeven.

Het Maestroconcert wordt op 2 april gehouden in het Fioretti College aan de Muntelaar in Veghel. Toegangskaartjes hiervoor zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Schellen, Tennis & Padel De Krekel, Bibliotheek Veghel en via secretariaat@frisselstein.nl