Vier jaar cel voor nepmiljonair die vrouw uit Veghel oplichtte

VEGHEL – De rechtbank Oost-Brabant heeft een man tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij onder andere een vrouw uit Veghel heeft opgelicht. De man gaf zich uit voor miljonair en knoopte met een valse naam een relatie met de vrouw aan. Vervolgens lichtte hij haar en een aantal mensen uit haar kennissenkring op.
 

De rechtbank legde een hogere straf op dan justitie eiste. Hij moet ook de schade die hij heeft aangericht terugbetalen. Het OM eiste drie jaar celstraf.

Gewetenloze rasoplichter

De rechtbank legde vier jaar celstraf op omdat de man, volgens het vonnis, al vaker voor dergelijke misdrijven is veroordeeld. “De rechtbank concludeert dat verdachte een gewetenloze rasoplichter is, die hardnekkig door blijft gaan met het maken van slachtoffers”.


De man deed zich voor als miljonair die geld had verdiend met een uitvinding, maar dat hij tijdelijk niet bij zijn geld kon. Hij troggelde de vrouw 75.000 euro af om een pand te kopen. Tegen haar zei hij dat hij niet zijn eigen paspoort kon overleggen omdat hij een keer ontvoerd was en daarom anoniem wilde blijven. Ook gaf zij hem haar bankpas omdat de zijne in een put zou zijn gevallen.

Enige naïviteit

In de periode van oktober 2018 tot januari 2019 lichtte hij de vrouw uit Veghel op allerlei manieren op.
 
De rechtbank concludeerde dat er bij de vrouw sprake is geweest “van enige naïviteit () maar niet kan worden gezegd dat de in het algemeen in het maatschappelijk verkeer vereiste omzichtigheid de slachtoffers aanleiding had moeten geven de onjuiste voorstelling van zaken te onderkennen,” aldus de rechtbank. De rechters rekenden de man zwaar aan dat hij op slinkse wijze het netwerk van de vrouw is binnengedrongen, valse informatie heeft gegeven, toezeggingen heeft gedaan, contracten heeft getekend en zelfs zijn eigen zoon in het web van leugens heeft betrokken.
 

Behalve de gevangenisstraf van vier jaar bepaalde de rechtbank ook dat de man die zich uitgaf voor miljonair ruim honderdduizend euro moet betalen aan de vrouw uit Veghel en andere slachtoffers uit haar kennissenkring die ook slachtoffer werden.