Veteranendag in Veghel

VEGHEL – Bij de monumenten aan de Kolonel Johnsonstraat in Veghel werd zaterdagmorgen kort stilgestaan bij Veteranendag. In de gemeente Meierijstad wonen vele veteranen die rechtstreeks betrokken zijn geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Burgemeester Kees van Rooij vond het toch belangrijk dat gemeente en de samenleving, ondanks de beperkende coronamaatregelen, betrokkenheid tonen en waardering uitspreken.

De burgemeester bracht speciaal Jan van Antwerpen in herinnering. Eén van de 9 Veghelse veteranen die de afgelopen 3 maanden zijn overleden, al dan niet aan corona. “Jan was een milde man, ook een wijze man met veel levenservaring die hij graag deelde met jong en oud. Jan, dank voor alles wat je voor de veteranen hebt betekend. Rust in Vrede”, aldus Van Rooij.

“Present”
Traditiegetrouw werden de namen van de militairen genoemd die tijdens hun missies om het leven kwamen. Met een “present”, gaf men aan dat ook zij niet zijn vergeten. Na de kransleggingen namens het gemeentebestuur en alle veteranen legde Doreen van de Liefvoort bloemen bij het Donkervoort-monument. Kapitein-vlieger Michael Donkervoort uit Veghel kwam op 31 augustus 2006 tijdens een missie in Afghanistan om het leven.

Taptoe
Voorafgaand aan de 1 minuut stilte blies de 14-jarige Tim Filippini van muziekvereniging Frisselstein de taptoe. Hij trad hiermee in de voetsporen van vader Roland die 35 jaar geleden dit signaal ook al ten gehore bracht bij officiële herdenkingen in Veghel.