Veteranendag gemeente Meierijstad

MEIERIJSTAD - In verband met Veteranendag vinden in de kernen Schijndel en Veghel op vrijdag 17 juni officiële ceremonies plaats bij de plaatselijke monumenten. In Schijndel wordt een krans gelegd bij de Mariakapel aan de Markt. In Veghel vindt de herdenking plaats bij het Veteranenmonument aan de Kolonel Johnsonstraat. De ceremonies starten om 14.15 uur en duren ongeveer een half uur.

Samenzijn
Na de plechtigheden vindt een samenzijn plaats in Ontmoetingscentrum De Beckart, Oude Lieshoutseweg 7 in Nijnsel. De militaire veteranen zijn daar vanaf circa 15.00 uur van harte welkom. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 18.30 uur.

Vredesmissies
In de gemeente Meierijstad wonen vele veteranen die rechtstreeks betrokken zijn geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Deze militaire veteranen worden daarom, samen met hun partner of begeleider, uitgenodigd om op vrijdag 17 juni bij een van de twee ceremonies aanwezig te zijn.

650.000 militairen
Veteranen worden namens de Nederlandse samenleving ingezet in oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden. Daarmee heeft Nederland sinds 1940 ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Tijdens de verschillende veteranendagen georganiseerd door de (lokale) samenleving, tonen de samenleving en de Nederlandse overheid hun erkenning en begrip.

Het veteranenmonument in Veghel
Fotograaf: Hans Hultermans