Vervuilde kinderen, gestolen goederen en illegale bewoning

Controle loodsen in Meierij-gemeenten bleek nodig

MEIERIJSTAD – Vervuilde kinderen, een hennepkwekerij in aanbouw, gestolen spullen en illegale bewoning.

Het is een greep uit misstanden die zijn aangetroffen tijdens een grote controle van loodsen in de gemeenten Meierijstad, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Heusden en Vught. “Het was dusdanig veel dat het maar goed is dat we er boven zijn gaan hangen,” zegt burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden namens de burgemeesters van de vijf Meierij-gemeenten.

Ondermijning tegen gaan

Ze controleren vaker samen. Het doel is om ondermijning tegen te gaan. Eigenaren van loodsen krijgen namelijk nogal eens onweerstaanbare aanbiedingen van criminelen.

In vier dagen tijd controleerden de handhavingsinstanties driehonderd loodsen van twintig eigenaren. Wie een gebouw heeft met vijftien compartimenten telt ook mee voor vijftien loodsen. Elke garagebox wordt ook als een loods aangemerkt.

Meeste eigenaren te goeder trouw

Volgens Van Hees zijn de meeste eigenaren zich er van bewust dat ze in handen kunnen vallen van criminelen die een loods zoeken voor bijvoorbeeld een drugslab. Die eigenaren controleren heel goed wie hun huurders zijn en kijken ook regelmatig binnen of er niks gebeurt dat het daglicht niet kan verdragen.

Eén eigenaar geintimineerd

Van de twintig waren er maar vier die geen idee hadden in welke criminele handen ze konden vallen. “Met die mensen zijn goede gesprekken gevoerd,” aldus Van Hees.

Eén loodseigenaar vertelde aan de handhavers dat hij inderdaad was geïntimideerd door zijn huurders.

In de 300 loodsen werden meer dan honderd overtredingen vastgesteld. Soms ging het om kleine zaken die snel konden worden opgelost. In die gevallen was het geen kwade wil maar naïviteit of onwetendheid.

Vervuilde kinderen

Maar op één plek werden ook vervuilde kinderen aangetroffen. Ze kropen tussen huisvuil dat al zes weken niet meer was afgevoerd. Voor dat gezin is direct professionele hulp ingeschakeld.


De acties van de vijf Meierij-gemeenten worden al langer gevoerd en zullen ook een vervolg krijgen. De handhavers hopen aan de andere kant dat eigenaren van loodsen die denken dat daarin iets onwettelijks gebeurt, zelf aan de bel trekken.

Rugdekking


Van Hees benadrukt dat iedereen veilig misstanden kan melden. “Mensen die zich bij ons melden kunnen rekenen op rugdekking. We zullen ze altijd beschermen,” aldus de burgemeester van Heusden.