Versoepeling coronamaatregelen maar zoektocht naar het waarom begint pas

MEIERIJSTAD – Het is bijna 1 juni. Het moment waarop de coronamaatregelen worden versoepeld. Er zijn mensen die denken dat het eind in zicht is. Dat geldt zeker niet voor de zoektocht naar de vraag waarom er juist in Meierijstad zoveel mensen aan het virus zijn overleden. Die zoektocht begint nu pas.

Het was D66 dat als eerste aandacht vroeg voor een onderzoek naar het verband tussen corona en luchtkwaliteit. Dat moet volgens de democraten gebeuren zonder dat er op voorhand met een beschuldigende vinger werd gewezen naar wie of wat dan ook. Die nuance sloeg aan want een motie van D66 werd unaniem gesteund door de gemeenteraad.

Verslaggever Rob Dekkers ging op bezoek bij D66-voorman Marrik van Rozendaal, die vertelt wat de zorgen van zijn partij en dus de hele gemeenteraad zijn. Hagar Roijackers, fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten, vertelt in de reportage dat haar partij al langer aandringt op meer meetpunten.

Ook Alfons Olde Loohuis komt aan het woord. Hij is van de stichting Q-Support die Q-koortspatiënten bij staat. Olde Loohuis ziet parallellen tussen de coronacrisis en de Q-koortcrisis. Die bestaan er voornamelijk uit dat in beide gevallen Oost-Brabant zwaar werd getroffen.