Verrekijker in de aanslag voor Nationale Tuinvogeltelling (video)

SINT-OEDENRODE – De jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling staat op het punt van beginnen. Iedereen kan van 26 tot en met 28 januari merels, huismussen, pimpelmezen, houtduiven en nog veel meer gevederde bezoekers in de tuin spotten. Vogelkenner en voorzitter van Vogels in Brabant, Henk Sierdsema, vertelt meer over het nut en de noodzaak van de tuinvogeltelling.

Door het hele jaar heen worden er ook vogels geteld via een speciale app. Zijn er minder of meer vogels dan een paar jaar terug? “We zien voor best veel soorten een afname. Gelukkig is de huismussenpopulatie de laatste jaren wel weer wat hersteld”, zegt Sierdsema. Volgens hem heeft de verharding van de tuinen en de isolatie van huizen daarmee te maken. Sierdsema: “Soorten als huismussen en gierzwaluwen kunnen nergens meer broeden als alle gaten dicht zijn.” 
Het nut van de Nationale Tuinvogeltelling is om het aantal tuinvogels goed in beeld te krijgen. Sierdsema: “Als je één keer zo’n telling hebt gedaan, kun je heel mooi de verschillen zien tussen  verschillende gebieden van Nederland. Het is niet de eerste keer dat we dit doen. Op die manier kunnen we zien wat er gebeurt met de tuinvogels.” Wil je meedoen aan de nationale tuinvogeltelling? Kijk dan op tuinvogeltelling.nl