Verplaatsing boerderij Wijbosch valt verkeerd bij buurman

DEN HAAG/WIJBOSCH – Veehouder Martien van Veghel vreest dat zijn agrarisch bedrijf aan de Kerkstraat in Wijbosch alsnog in de knel komt als de nieuwe bewoners van een verplaatste boerderij intensief gebruik gaan maken van hun boerentuin.
 Om die reden vroeg Van Veghel dinsdag aan de Raad van State om opnieuw een streep te halen door het herbouwplan van buurman Martien Nouwens.

Dat zou niet de eerste keer zijn. Want in oktober 2017 vernietigde de hoogste bestuursrechter al het eerste vernieuwbouwplan voor de vervallen, maar nog altijd monumentale boerderij schuin achter de boerderij van Van Veghel. Reden was de nabijheid van Van Veghels veehouderij. De Raad van State stelde zes jaar geleden vast dat de oude boerderij midden in de geurcirkel rond Van Veghels bedrijf ligt. 


Steen voor steen
Daarop ging Nouwens aan de slag en bedacht in samenwerking met de gemeente Meierijstad een nieuw plan: steen voor steen afbraak van de boerderij en wederopbouw enkele tientallen meters verder van Van Veghels veehouderij vandaan. Alles leek in kannen en kruiken. Ook Van Veghel leek akkoord. Alleen school er nog een addertje onder het gras, zo bleek vandaag tijdens de rechtszaak.


Heisa
Hoewel de herbouwde boerderij, waar twee woningen in komen, de bijgebouwen en de gebruikstuinen op meer dan de vereiste 50 meter van Van Veghel komen, geldt dat niet voor de “boerentuin.” Die ligt met een hoekje nog deels in de geurcirkel van Van Veghel. Volgens de gemeentewoordvoerder en raadsman van Nouwens maakt Van Veghel en diens raadsman veen heisa om niks. 


Verbolgen
De raadsman van Nouwens bleek zelfs verbolgen,”we hebben zoveel onderling overleg gehad om alles goed af te stemmen. Geen één keer heeft Van Veghel de boerentuin als probleem genoemd. En nu zitten we toch weer bij de Raad van State terwijl we dat makkelijk hadden kunnen voorkomen.” De gemeentewoordvoerder legde uit dat de boerentuin juist niet als gewone tuin is bedoeld waar je gaat zonnen, lezen of barbecueën,”je kan een keer door de boerentuin lopen maar langdurig verblijf is niet de bedoeling. En dat gebeurt ook niet. Dus levert de boerentuin geen enkele beperking voor de veehouderij op.” De Raad van State gaat het uitzoeken en doet over enkele weken uitspraak.