Veronica dierenparkje: ‘Opa gans (27) heeft nu het hoogste woord’

SCHIJNDEL – De rust is weergekeerd in het dierenpark Veronica op de Boschweg in Schijndel. Eind vorig jaar klaagden enkele omwonenden over de luidruchtige dieren in het parkje. De luidruchtigste, de parelhoenders zijn elders geplaatst. Toch zijn de beheerders er nog niet gerust op dat de andere dieren mogen blijven.

Het ging met name over de tokkelende parelhoenders die de bewoners uit hun slaap hielden. In overleg met de gemeente hebben alle parelhoenders via Marktplaats nu een ander onderkomen gevonden. Ook vonden sommige omwonenden dat er te veel dieren in het park rondlopen.

Erg begaan met de dieren
De dierenverzorgers zijn erg begaan met het dierenparkje en dus met de dieren. Verzorger Alex Bos is er mee opgegroeid: “Ik kom hier al vanaf 1980 toen mijn vader de dieren hier verzorgde. En ben er dus vanaf dat ik klein was mee opgegroeid. Later heb ik de verzorging van hem overgenomen. “
Ook Steffie van Houtum is als assistent-verzorger dagelijks te vinden op het dierenparkje. Na klachten van omwonenden ging zij vorig jaar in de buurt rond met een handtekeningenlijst om zo de parelhoenders en de gakkende ganzen te behouden. “Maar liefst 98 procent van de buurtbewoners had geen moeite met de parelhoenders en ganzen. Maar om de overlast te beperken hebben we op verzoek van de gemeente de parelhoenders toch op Marktplaats gezet.”

Overleg omwonenden
Er staat nog een overleg en evaluatie op de planning. Vanwege de coronacrisis is dat nu even uitgesteld. Toch is Steffie nog niet gerustgesteld of de andere dieren mogen blijven: “Daar ben ik wel bang voor ja. We hadden eerder de afspraak dat we het aantal dieren zouden halveren. En nu moesten we ook nog de parelhoenders afvoeren. Nu maar afwachten waar de enkele bezwaarmakers nog meer last van hebben. Voor ons is het nu zo, we hebben de parelhoenders weg gedaan en dat is het.”

VIDEO Veronica dierenparkje
Fotograaf: Jan van Oort