Verhalen uit Schijndel bij heemkundekring Vehchele

Fotocollage van Schijndel.
Fotograaf: Heemkundekring Schijndel

VEGHEL - Geschiedenisdocent Johan van Geffen praat op woensdag 22 maart over de historie van Schijndel.…in Veghel. De lezing komt voort uit het VWO-lesproject meet-up Meierijstad, waarbij lokaal erfgoed centraal staat. De lezing begint om 19.30 uur in de raadzaal van het Oude Raadhuis aan de Markt in Veghel.

Johan van Geffen verzorgt voor alle heemkundekringen binnen Meierijstad de lezing over Schijndel. Johan is docent geschiedenis van het Elde College en geboren en getogen in Schijndel.

Schijndel door de eeuwen heen
Van Geffen vertelt over de ontstaansgeschiedenis en naamgeving van Schijndel. Ook de geschiedenis van Schijndel door de eeuwen heen komt aan bod met de hopteelt, de zeeheld Jan van Amstel en de slag om Boxtel met een beroemde Engelsman. Verder gaat het over de ambachten en de industrialisatie van Schijndel; de klompenmakerij, een nijverheid tot in de twintigste eeuw, de Bolsiuskaarsen en de kousen van Jansen de Wit.

Tweede Wereldoorlog
Ook Operatie Market Garden in september 1944 passeert de revue. Van Geffen vertelt over de granaatweken, die ervoor zorgden dat het centrum van Schijndel volledig werd verwoest.