Verhalen, sagen en legenden uit de natuur

Maretak

Veghel - De donkere dagen voor Kerst zijn uitermate geschikt voor het vertellen van mooie verhalen. Op donderdag 24 november zal Rini Kerstens op uitnodiging van natuurvereniging IVN Veghel een avond vullen met verhalen, sagen en legenden uit de natuur.

Mensen leefden vroeger dichter bij de natuur en waren er bovendien zeer afhankelijk van. Geloof en bijgeloof speelden een belangrijke rol in hun leven. De maretak en Kerst gaan hand in hand, maar waarom? Vliegt er een heks op een heksenbezem door de nacht of is het toch anders? De Judasoor is een paddenstoel maar wat is de relatie met Judas?

Sterke verhalen
De verschillende verschijnselen die hen omringden waren aanleiding voor verhalen, sagen en legenden. Die verhalen vertellen ons iets over hoe mensen vroeger stonden tegenover de natuur en natuurverschijnselen. Verhalen waardoor we met andere ogen kijken naar de natuur. Ze vestigen de aandacht op details die wij vaak niet opmerken en vertellen ons over planten, dieren, paddenstoelen en over kabouters, heksen; maar ze vertellen ons ook over mensen.

Gratis toegang
Een aantal van die mooie verhalen zal op deze avond, rijk geïllustreerd, verteld worden door Rini Kerstens. Dat gebeurt van 20.00 tot 22.00 uur in het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel. De entree is gratis.

Judasoor (paddestoel)