Verhalen over het centrum van Veghel

VEGHEL - Rolf Vonk van Erfgoed Brabant presenteert op 24 januari vanaf 19.30 uur verhalen over het centrum van Veghel. De lezing wordt georganiseerd door heemkundekring Vehchele. In de presentatie geeft Vonk een historische schets van het centrum van Veghel. Met concrete voorbeelden vertelt hij hoe Vehchele vanuit erfgoed en cultuurhistorie wil bijdragen aan de transformatieopgave van het dorpshart.

“Niets zal Veghel typisch als Veghel typeren” schreef Heemkundekring Vehchele in 2019 over het komplan. Daarbij refereerde ze aan een kritische noot uit de jaren zeventig ten aanzien van de grootschalige herstructurering van Veghel centrum. Die liet weinig over van de historische gebouwen en verhalen in het dorpshart.

In 2019 werd ook de centrumvisie van Meierijstad vastgesteld, waarin voor Veghel centrum een grote uitdaging werd neergelegd: 11.000 m2 krimp aan winkeloppervlakte en een enorme transformatieopgave.

Verdwenen verhalen

In combinatie met herontwikkeling van historische locaties als het klooster van de Zusters Franciscanessen en de protestantse kerk, besloot Vehchele een actieve rol op te pakken richting centrummanagement Veghel en gemeente Meierijstad. Dat resulteerde in een reeks ideeën en plannen om verdwenen verhalen in het Veghelse centrum zichtbaar te maken.

U bent welkom in de Raadkamer van het Oude Raadhuis, Markt 1, Veghel. Voor leden zijn er aan deze lezing geen kosten verbonden. Niet leden betalen € 3,00. Aanmelden is nodig en kan tot 19 januari via de website www.vehchele.nl

Centrum van Veghel in vogelvlucht