Verdiende waardering voor De Leste Cent

VEGHEL – Soos De Leste Cent uit Veghel sluit 2022 goed af. De activiteitenvereniging voor deelnemers met een (verstandelijke) beperking, werd onlangs tijdens een soosavond in MFC De Hintel verrast met twee cheques. De penningmeester van voormalig dansschool Animo, waar heel heel veel leden dansles kregen, kwam als eerste langs met een cheque van € 1.000.-. Daarna overhandigde een vertegenwoordiger van automatiseringsbedrijf Actemium uit Veghel ook nog eens een cheque van € 1.400.-. Met deze financiële ondersteuning gaat De Leste Cent volgens voorzitter Piet Tiemens vol vertrouwen het nieuwe jaar in.

Elke twee weken houdt De Leste Cent een soosavond. Daar komen circa 40 à 50 mensen met een (verstandelijke) beperking bij elkaar. De bezoekers komen niet alleen uit Veghel en omgeving. Zelfs vanuit Cuijk en andere plaatsen weet men de Hintel te vinden. De deelnemers kennen elkaar bijvoorbeeld van hun werk bij IBN, via vereniging Vrije Vogels, of Animo, de voormalige dansschool voor mensen met een beperking. Philip Tiemens en Wilco van Dooren draaien op zo’n avond van 19.30 tot 23.00 uur de mooiste (dans)muziek.

Integratie komt op gang
De Leste Cent is een initiatief van Piet en Dora Tiemens. Hun zoon Philip heeft een verstandelijke beperking. Hij en zijn vrienden konden nooit eens gezellig uit. De oprichting van de activiteitenvereniging in begin 2010 loste dat probleem als eerste op. Daarna vonden ook andere mensen met een beperking de weg naar De Hintel, waar de vereniging onderdak vond. Ondertussen draait daar voortaan ook elke dinsdagavond van 19.30 – 21.30 uur een damesgroep. Ze vinden er hun draai met handwerken. Piet Tiemens: “En het mooie is dat de integratie nu ook op gang komt. Er zijn mensen uit het Ven en zelfs uit Veghel-Zuid die zich hierbij aansluiten en samen aan het handwerken of knutselen slaan. Daar is het ons destijds ook allemaal om begonnen”.

Grote ommekeer
Waar Piet en zijn vrouw Dora ook ontzettend blij mee zijn is de medewerking van de gemeente Meierijstad. Piet zegt hierover: “Dat kwam goed op gang nadat wij twee jaar geleden de waarderingsprijs van de gemeente kregen. Die bracht een grote ommekeer voor ons. Als we nu bij de gemeente aankloppen weten de ambtenaren wie we zijn en waarvoor of waarover we komen praten. Zo zijn er recent afspraken gemaakt over het huren van De Hintel. We betalen hiervoor natuurlijk huur, maar krijgen aan de andere kant ook weer subsidie en daarbij nog eens 500 euro extra. We kregen erkenning”.

Oudjaarsavond
De eerstvolgende supergezellige avond bij De Leste Cent is op oudjaarsavond. Voor de sommige bezoekers stopt die helaas al om 22.00 uur in plaats van 's-nachts om 02.00 uur. Er zijn zelfs mensen die helemaal niet kunnen komen. De reden? Het taxivervoer stopt op op oudjaarsavond om 22.00 uur.”, zegt Piet en hij vervolgt: “Dat is al jaren ons probleem. Onze mensen zijn afhankelijk van taxivervoer. Sommigen ook nog van speciaal vervoer omdat ze in de rolstoel zitten. Jammer dat het niet lukt om daarin verandering te brengen”. Niettemin zijn Dora en hij al bezig met de voorbereidingen ervan. Met het maken van lekkere hapjes bijvoorbeeld. Soms lijkt het bij hen op een cateringbedrijf. Ze weten zich echter gesteund door een groeiende vrijwilligersgroep die taken van hen overneemt. Ook dat komt het echtpaar goed uit, want met je 74 jaar kun je ook niet zelf alles uitvoeren. “Bovendien kunnen wij ons dan met andere zaken bezighouden. Zoals een keer op ziekenbezoek gaan. Ook belangrijk”, aldus Piet tot besluit.

Warm welkom
Wie in de toekomst een soosavond van De Leste Cent wil bezoeken is daar van harte welkom. Bel van tevoren wel even naar Piet of Dora Tiemens via 06-51354118. Zij vertellen je over het reilen en zeilen bij deze activiteitenvereniging. Kom je voor het eerst, dan vangen zij je op. Voor meer informatie kijk je op: www.delestecent.nl