Verbouwing bestuurscentrum: raadszaal op 1e verdieping, klaar in 2027, kosten 11,5 miljoen
SINT-OEDENRODE – De verbouwing van het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode zal 11,5 miljoen euro gaan kosten en moet in 2027 klaar zijn. Tenminste, als de gemeenteraad volgende maand de plannen goedkeurt. Architectenbureau De Twee Snoeken deelt een eerste impressie van het ontwerpplan voor de verbouwing.
Het bestuurscentrum wordt verbouwd vanwege de te hoge exploitatiekosten en de te kleine raadszaal. Het gebouw bestaat momenteel uit vier lobben (delen). De gemeente gaat omwille van efficiëntie de achterste twee lobben (lob 3 en 4) afstoten en beschikbaar stellen voor zorg en wonen. Lob 1 is het monumentale voorste gebouw en zal vanwege zijn status als rijksmonument blijven zoals het nu is. Lob 2 daarentegen, zal de grootste veranderingen ondergaan.
Lob 2
De grootste veranderingen zullen te maken hebben met de raadszaal en parallelle zaal. Deze stammen nog uit de tijd dat de gemeente Sint-Oedenrode nog niet gefuseerd was. De gemeenteraad kende toen 17 leden en tijdens de bouw werd rekening gehouden met een maximum van 19 raadsleden. De gemeente Meierijstad heeft 37 raadsleden. Kort gezegd: de raadszaal is te klein.
In de plannen van De Twee Snoeken valt op dat de raadszaal, samen met de parallelle zaal, verhuist naar de eerste verdieping. “Op de benedenverdieping is simpelweg geen ruimte om een grotere raadszaal te bouwen”, aldus projectleider Joost Roefs. “De raadszaal moet groot genoeg worden voor 37 raadsleden en eventueel wethouders. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de bevolkingsgroei, waardoor het aantal raadsleden in de toekomst ook zal groeien”, vult wethouder Rik Compagne aan.
Om de raadszaal een verdieping hoger te bouwen, zal het dak wel verhoogd moeten worden. Dit biedt het architectenbureau ook de kans om meer eenheid tussen lob 2 en het monumentale voorste gebouw te creëren: “We willen het op een eigentijdse manier laten aansluiten bij de middeleeuwse bouwstijl. Lob 2 is een stuk breder. Om de twee gebouwen beter op elkaar aan te sluiten, gaan we twee topgevels plaatsen. Deze worden dan verbonden aan elkaar met een plat dak. Dat geeft de gemeente tegelijkertijd de kans om onopvallende zonnepanelen te plaatsen”, legt Roefs uit.
De raadszaal krijgt verder grote ramen, waardoor mensen van de buitenkant een blik kunnen werpen op de plek waar de vergaderingen plaatsvinden: “Zo zal de democratie in het zicht van de burger komen te liggen”, aldus Roefs. Ook zal de publieke tribune een andere plek krijgen in de zaal: “Op dit moment zitten de mensen op de tribune te dicht op de raadsleden. Je kan als je wilt meekijken op hun schermen. Dat is niet de bedoeling”, vertelt Compagne. Verder moeten de persfaciliteiten in de zaal ruimer worden.
Tijdelijke gevolgen
Mits het ontwerp door de gemeenteraad wordt goedgekeurd en het definitieve ontwerp op tijd klaar is, zal de verbouwing in het tweede kwartaal van 2026 beginnen. Twaalf maanden later moet het af zijn. De publieksfuncties van het gebouw, zoals de balies burgerzaken, zullen in deze periode gesloten worden. “Het open houden zou ons ongeveer 2 ton extra gaan kosten. Inwoners van Sint-Oedenrode en de kerkdorpen kunnen in plaats daarvan terecht in Schijndel. Daar schalen we op”, verklaart de wethouder. De beeldvormende avonden, commissievergaderingen en raadsvergaderingen vinden wel doorgang tijdens de verbouwing.
Invloed inwoners
De gemeente liet vijf architectenbureaus een ontwerp maken voor de verbouwing. De gemeente en andere partijen spraken hun voorkeur uit. Daarna was het de beurt aan de inwoners en omwonenden om hun mening te geven. De stem van de burgers gaf opvallend genoeg de doorslag in de keuze welk architectenbureau het project kreeg. Compagne: “De Twee Snoeken eindigde in eerste instantie op de tweede plek. De inwoners hadden echter zo’n grote voorkeur voor het ontwerp van De Twee Snoeken, dat het uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Er is daarom ook een gevoel van trots, want de participatie van de burgers heeft een grote invloed gehad op de verkiezing.”
Tijdspad
De gemeenteraad zal in moeten stemmen met het budget van 11,5 miljoen dat het college wil reserveren voor de verbouwing. De stemming zal plaatsvinden tijdens de raadsvergadering op 26 juni. Wanneer dit gebeurt, zullen de nodige vergunningen aangevraagd moeten worden. Dit zou voor het einde van 2025 geregeld moeten zijn. Ondertussen zal De Twee Snoeken het definitieve ontwerp afmaken. De verwachting is dat dit rond de jaarwisseling gedaan is. De verbouwing moet in het tweede kwartaal van 2026 starten. Een jaar later zou de verbouwing dan klaar zijn.