Verbouw bestuurscentrum Rooi weer op de agenda

MEIERIJSTAD – Nieuwe plannen voor het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode waren er in april genoeg. Burgemeester en wethouders hadden een plan, de SP wilde een zaal boven de hal, De PvdA wilde een huis van verwondering en als klap op de vuurpijl kwam architectenbureau Huizenhoog uit Schijndel met een plan voor een ondergrondse raadszaal.

In april struikelde iedereen nog over de plannen, maar niet één kreeg een staande ovatie van de gemeenteraad. De meerderheid wilde een nieuw onderzoek. Wethouder Coby van der Pas zei dat elk ander plan dan dat van het college altijd duurder zal worden. “Maar,” zei ze toen, “u gaat over uw eigen huisvesting en ik geef het terug aan de gemeenteraad”.

Kaders

De afgelopen maanden boog een commissie van gemeenteraadsleden zich over de eigen vergaderzaal. Dat leidde niet tot een plan, maar tot kaders waarbinnen zo’n plan moet passen. In principe ligt nu veel weer open. Op 1 december praat de gemeenteraad er over.

Er is ook afgesproken dat iedereen die nu gebruik maakt van kasteel Dommelrode en de gebouwen die daar later bijgebouwd zijn (in gemeentelijk jargon lobben genoemd) en potentiële gebruikers mee kunnen denken.

Eén van de kaders is dat één van de bijgebouwen (lob 4) wordt afgestoten. De vergaderzaal van de gemeenteraad moet aan de eisen van deze tijd voldoen. Het monumentale karakter van het kasteel mag niet aangetast worden. De heemkundekring kan vooruitlopend op een eventuele verbouwing alvast een tijdelijke plek krijgen in het bestuurscentrum.

Wat begin dit jaar wel duidelijk werd, was dat de gemeenteraad een vergaderplek wil met een WOW-factor. Als de kaders in december worden vastgesteld kunnen architecten aan de slag.

Bestuurscentrum Sint-Oedenrode