Veiligheidsdag Veghels Buiten (video)

VEGHEL – Bewoners van de kinderrijke buurt Veghels Buiten organiseerden zaterdag een Veiligheidsdag. Eerder al had men buurtgenoten geattendeerd op spelende kinderen wanneer zij door de straten rijden en om daarbij de geldende snelheidslimiet van 30 km per uur aan te houden.

Zaterdagmiddag was het de beurt aan de kinderen. Die confronteerde men met de grote vrachtwagens die noodzakelijkerwijs door de nieuwe woonwijk rijden. Zoals de vuilniswagens van de firma Van Kaathoven en die van bouwbedrijf Van den Ven. Van beide firma’s stond een vrachtwagen op de afgesloten Buitendreef geparkeerd. De chauffeurs wezen de kinderen en volwassenen op wat zij van achter het stuur kunnen zien. Men mocht het zelf beleven. “Ik zeg altijd: Kijk naar de chauffeur of die jou ook ziet”, aldus Jos Jansen van bouwbedrijf Van de Ven. “We zullen dat steeds weer moeten herhalen in de hoop dat men het oppikt”, aldus Jos.

Snelle hulpverlening
Ook de brandweer van Veghel vond het mini-evenement belangrijk genoeg om er aan mee te werken. “Als wij ergens naartoe moeten voor hulpverlening gaat dat met een flinke vaart, met zo’n grote rode opvallende auto en ook nog met blauw licht en sirene. Dat is erg indrukwekkend. Natuurlijk hebben wij ervaren chauffeurs. Maar voor ons is het ook van belang om de iedereen, dus ook de kinderen op de gevaren te wijzen. Dus goed aan de kant blijven staan”, legt brandweerman in opleiding Sander Hendrikx uit.

Te hard
Ondertussen meet Charles Smeenk van Steunpunt Zuid van Veilig Verkeer Nederland samen met een tiental kinderen de snelheid van de wijk binnenrijdende auto’s. Dit keer gaat slechts een enkeling over de schreef. 35 Kilometer per uur. “Te hard,” zegt Charles en hij laat één van de kinderen het rode bord hoog houden. Als teken dat het zachter moet.

Ieder jaar?
Op de vraag aan organisator Natasja de Groot of het wellicht een goed idee is om ieder jaar zo’n mini-veiligheidsdag te houden antwoordt zij nadenkend: “Ja misschien wel. Het gaat om de veiligheid van de kinderen, die weleens pardoes de weg overrennen op weg naar het speeltuintje. Maar ook voor de ouderen. Om ze toch maar weer eens op de 30 km per uur te wijzen”?