Veiligheidscertificaat voor COVID-19 protocol van Schijndels bedrijf Tausch

UDEN - SCHIJNDEL – Het Schijndelse bedrijf Tausch ontwikkelde begin mei samen met Markant in Uden een model om de capaciteit van theaters te verhogen. Afgelopen woensdag is een flinke stap gezet door het verkrijgen van het certificaat van keuringsinstituut TÜV Nederland.

Certificaat
Als eerste theater in Nederland ontving Markant het certificaat op het door Tausch ontwikkelde COVID-19 protocol uit handen van het gerenommeerde keuringsinstituut TÜV Nederland. De certificering is een onafhankelijke bevestiging dat alle maatregelen uit het “infectiepreventie
protocol voor bioscopen, theaters en voorstellingstheaters” correct zijn geïmplementeerd. Het theater is daarmee helemaal klaar om ruim 450 gasten te ontvangen waar er normaal 680 plaatsen beschikbaar zijn.

Het is nu wachten op groen licht vanuit de overheid om een van de zogenoemde field lab projecten te worden. Als het zover is kan het theater het protocol, dat uitgaat van een zaalbezetting van 70%, daadwerkelijk gefaseerd in de praktijk brengen. Vanwege de coronamaatregelen kan Markant Uden nu slechts 150 gasten ontvangen.

De uitvoering van de maatregelen is nu onafhankelijk getoetst en doordat er geen afwijkingen zijn geconstateerd is de correcte implementatie gecertificeerd.

Veilig in een sfeervolle zaal
Markant wil haar publiek graag dat kunnen bieden waarvoor het naar het theater komt; een bijzonder avondje uit, om vermaakt of geraakt te worden. En dat in een veilige omgeving. “Die live-ontmoeting tussen toneelspelers en publiek in een goed gevulde zaal, daar gaat het om in het theater. Wij zijn er trots op dat ons eigen protocol, nu door een vooraanstaande keuringsinstantie is getoetst en goedgekeurd. Dit certificaat brengt Markant weer de hoognodige stap dichter bij het theater dat ze graag willen zijn,” aldus bedenker Cristian Brander van Taush.

Remco Bosch, Manager Security & Risk Inspections van TÜV Nederland vult aan: “Markant heeft een visie hoe zij invulling kunnen geven aan een fijne avond uit in combinatie met een set van 32 preventiemaatregelen om het risico op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken. Het protocol dat daarvoor is opgesteld is door ons gevalideerd en als TÜV Nederland zijn we blij dat we het certificaat kunnen afgeven. Dat betekent dat alle maatregelen die in het protocol staan op een juiste manier zijn uitgevoerd”.

Politiek is aan zet
“Maar we willen en kunnen meer. Nu is het wachten op de politiek. Wij gaan graag verder in gesprek met beleidsmakers om de maatregelen voor onze branche op een verantwoorde manier verder te versoepelen. Wij hebben met dit certificaat aangetoond dat we met de herinrichting de correcte maatregelen hebben getroffen om alle thans bekende infectierisico’s zoveel als mogelijk te beperken,” sluit een tevreden en strijdvaardige Wouda af.

Uitreiking certificaat TÜV Nederland door Remco Bosch aan Jan Wouda en Cristian Brander