Veghelse stichting roept politiek op voedselverspilling aan te pakken

VEGHEL – De Stichting Samen tegen Voedselverspilling in Veghel heeft zich geschaard in de ongetwijfeld lange rij lobbyisten die aan de deur kloppen van de Tweede Kamer nu er een nieuwe regering moet worden gevormd.

Via een brief aan verkenner Herman Tjeenk Willink roepen zij alle partijen op een efficiënt grondstoffenbeleid te voeren waardoor verspilling wordt tegengegaan. De Veghelse Stichting wijst erop dat in Nederland jaarlijks twee miljard kilo voedsel wordt weggegooid.

File van Utrecht naar Barcelona

“Dat is een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumperrijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Allemaal eten en drinken dat met aandacht en energie is verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist verhit, en verpakt. Als we de voedselverspilling wereldwijd met een land vergelijken, zou dit land, na de Verenigde Staten en China, verantwoordelijk zijn voor de meeste broeikasgassenuitstoot ter wereld,” aldus de stichting in de brief aan Tjeenk Willink.

Weloverwogen omgaan met voedsel en behoud van grondstoffen heeft volgens de stichting geen politieke kleur. Het leidt voor iedereen tot alleen maar positieve resultaten, zowel uit economisch, sociaal als klimaatperspectief.