Veghels Gilde naar Sint Jan in Den Bosch

VEGHEL - Het Sint Barbaragilde Veghel gaat deze maand mei weer naar Den Bosch. Het Gilde loopt zondag 15 mei door het centrum en gaat vervolgens met vaandels en trommen om 12.00 uur de kathedraal Sint Jan in.

Het beeld in de kathedraal van de Soete Lieve Vrouwe van Den Bosch heeft al sinds de Middeleeuwen een aantrekkingskracht op de bevolking van Brabant. Al eeuwen lang trekken mensen daarheen om dank, steun of kracht te vragen of gewoon om even bij stil te zijn. Dat oude beeld heeft aantrekkingskracht. Meimaand is de Mariamaand en dan is het extra druk in de St. Jan.

Het grote vaandel van twee bij twee meter, inclusief een massieve stok en koperen massieve bol onderaan weegt vele kilo’s en dat dan laten draaien boven je hoofd, vraagt kracht. Vaandrig Mark Callaars kan dat en brengt de groet met het grote vaandel onder begeleiding van de tamboers.

Na de dienst gaat het Veghelse gilde als dank buiten een vendelhulde geven. Ook het gilde van Nistelrode is aanwezig om aan dit vlagvertoon mee te doen.