Veghel ‘onzichtbaar’ door Koel- Vrieshuis Van Acht

VEGHEL - Het kan de automobilisten die op de A50 vanuit Eindhoven naar Veghel rijden bijna niet ontgaan. Of beter gezegd: Veghel ontgaat ze bijna want op het Foodpark De Kempkens wordt nu de laatste hand gelegd aan het immense distributiecentrum van de firma Van Acht.

In november vorig jaar werd de eerste paal geslagen voor 45.000 vierkante meter opslagruimte voor met name ongeconditioneerde voedingsmiddelen en later volgt dan nog zo'n complex dat vooral voor koel- en diepvries opslag zal worden gebruikt.

In november vorig jaar werd de eerste paal geslagen voor het distributiecentrum dat 363 meter lang en 123 meter breed is. Dat komt overeen met 9 voetbalvelden. En er zijn dus plannen om nog eens zo'n groot distributiecentrum er 'achter' te bouwen. Voor de firma Van Acht uit Sint-Oedenrode, gespecialiseerd in koel- en vriesopslag en transport, betekent dit een vertienvoudiging van de bedrijfsactiviteiten.

Veghel
In eerste instantie dacht het bedrijf aan uitbreiding in Sint-Oedenrode, maar een accountmanager van de gemeente Meierijstad wees het bedrijf op de mogelijkheid om nieuwbouw op het Foodpark in Veghel te realiseren en directeur Paul van Acht noemt dat ideaal. "We kunnen er bijvoorbeeld hoger en groter bouwen en verder is Veghel ideaal gelegen aan de A50, de N279 en met de containerterminal om de hoek".

Groente en fruit
In het pand dat nu in aanbouw is worden vooral ook produkten opgeslagen die nu ook al in Sint-Oedenrode worden verwerkt. "In Sint-Oedenrode" slaan we aardbeienplanten, frambozenplanten, prei, appels en peren op", aldus Paul van Acht. "Dat is een nauwkeurig proces waarin we iedere cel afzonderlijk beheren. Temperatuur, luchtvochtigheid, zuurstof, CO2-, stikstofgehalte....alles. Daardoor kunnen we het rijpingsproces vertragen en groente en fruit het hele jaar door beschikbaar houden.

Overigens ligt er veel meer dan alleen groente en fruit in de distributiecentra van Van Acht, zoals chocola van Mars, maar ook printplaten van een electronicaconcern.
En het 90 jaar oude familiebedrijf uit Sint-Oedenrode wil zich verder gaan specialiseren in bulkopslag en dan met name in de voedselproducerende of -verwerkende partijen.

Zonnepanelen
Maar met dat enorme pakhuis heeft Meierijstad er ook een energie-leverancier van formaat bij gekregen, want op dat dak van het pakhuis komen maar liefst 16.000 zonnepanelen te liggen. En dat is goed voor een jaarproductie van 8,2 miljoen kWh, veel meer dan het bedrijf zelf nodig heeft.
En volgens directeur Paul van Acht zal die extra energie vooral ten goede komen aan de omgeving. En over die teruglevering van energie zijn inmiddels ook al afspraken gemaakt met de netbeheerder Enexis.

Het zal overigens nog enkele maanden duren voordat voor iedereen duidelijk is  wat er verscholen zit achter die enorme 'muur' die je ziet als je vlak voor de afslag Eerde over de A50 rijdt. Ook al omdat door de architect bewust is gekozen voor natuurlijke, beetje goudachtige, kleuren, is het niet direct duidelijk wat er schuil gaat achter de 'muur' die Veghel nu aan het oog onttrekt.

De verwachting is dat eind juli de nieuwbouw klaar is en dan wil het bedrijf ook zeker meer zichtbaar maken wat Van Acht in Veghel doet.