VEGHEL - In het Julianapark in Veghel zijn vrijwilligers sinds donderdag druk aan het werk met de opbouw van Veghel in Hout. In het afgesloten park staan inmiddels de benodigde tenten en er is een groot deel gereserveerd voor het bouwdorp. Want vanaf maandag 29 augustus timmert de basisschooljeugd, ruim 900 in getal, aan de eigen houten huisjes.

Daarvoor arriveerden vrijdag aan het einde van de middag de pallets die met 16 grote vrachtwagens werden aangevoerd. Het gehele jaar door is de organisatie van Veghel in Hout bezig met het verzamelen van al dat hout. Volgens Stefanie van Haaren van de organisatie krijgt men ontzettend veel hulp vanuit het Veghelse bedrijfsleven: “Wij hoeven maar te roepen en overal gaan de deuren voor ons open. Het ontbreekt de jeugd aan niets”, zegt ze.

Bouwdorp Got Talent
Maandag 29 augustus, ‘s-morgen om half tien mogen de deelnemers via de ingang aan de Vondelstraat het terrein op. Daarna is het de beurt aan de Jeugdburgemeester van Meierijstad om samen met voorzitter Ed van Uden Veghel in Hout te openen. Daarna mogen de bouwers starten. Na anderhalve dag timmeren is er ook plaats voor ontspanning. Wat te denken van een Escaperoom voor kinderen, zes trampolines in één, vier grote luchtkussens: Ballenbak Run, Draken basejump (spring van vijf meter hoogte naar beneden), boot als luchtkussen, tractor, Kookcafe met nieuwe gerechten. Dromenvangers maken door de bieb, Voorrondes Bouwdorp Got Talent en Workshop Beat it. En dit zijn dan nog maar de activiteiten op de dinsdag.

Oekraïense kinderen
Ook de vuchtelingenkinderen uit de Oekraïne worden niet vergeten. Een groep van hen komt op één van de dagen op uitnodiging van de organisatie van Veghel in Hout met hun begeleiders naar het Julianapark om een dag bouwdorp mee te maken. Zo’n viering van het einde van de schoolvakantie zal voor hen nieuw zijn.

Verrassingen
Stefanie van Haaren stelt ook nog enkele verrassingen op woensdag en donderdag in het vooruitzicht. Welke dat zijn wil ze vanwege het verrassingseffect nog niet verklappen. Maar het schijnt wel erg leuk te zijn. Het grote feest begint donderdagavond om half elf als de kinderen afscheid nemen van hun ouders om in de eigen gebouwde hut te gaan slapen. Vrijdag 2 september kunnen de kinderen weer opgehaald worden door een volwassene. Ze mogen dus niet alleen naar huis.