Veel schade door oliebollenvet

MEIERIJSTAD – Frituurvet in het riool zorgt jaarlijks voor miljoenen euro’s extra kosten. Daarom roepen de waterschappen iedereen op om het vet waarin de oliebollen zijn gebakken te recyclen.

Minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens voert het bakvet op een verantwoorde manier af. Traditiegetrouw bakken veel mensen met Oud en Nieuw zelf oliebollen. Het gebruikte frituurvet verdwijnt daarna vaak in de gootsteen of wc. Het vet veroorzaakt problemen in leidingen en bij de rioolwaterzuiveringen.

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s.

Verstoppingen

Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, gaat het gestolde vet aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet een ontstoppingsbedrijf gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

Waterschappen roepen op om gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in te leveren bij recyclepunten. Dan kan er biobrandstof van gemaakt worden, een vorm van groene energie.