Varkenshouderij in Sint-Oedenrode zet dit weekend hun krulstaarten centraal (video)

Van biggetje tot karbonaadje

Het Weekend van het Varken vorige keer
Fotograaf: Bron: Varkenshouderij Van den Berkmortel.

SINT-OEDENRODE - Vorig jaar kwamen er tijdens het Weekend van het Varken in Rooi naar schatting tussen de vier- en zesduizend bezoekers. Tien varkenshouderijen in ons land openen zaterdag 9 en zondag 10 september weer hun deuren tijdens ‘Het Weekend van het Varken’. Hoe is het om in deze tijd varkenshouder te zijn?

‘The Pig Story’
Steeds meer varkenshouders willen de mensen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story komend weekend een open dag voor jong en oud bij tien varkenshouderijen in heel Nederland. Marcel en Doreen van den Berkmortel doen dat alweer voor de dertiende keer.

Aan de Houtsetraat 17 kun je dragende zeugen in groepen zien lopen, relaxen, eten en drinken. Via een speciaal zichtvenster kun je van heel dichtbij pasgeboren biggetjes bewonderen. Ze drinken er, buitelen wat over elkaar heen en reageren op de geluiden van hun moeder. Misschien dat er komende zaterdag of zondag zelfs biggetjes geboren worden. Als de biggen oud genoeg zijn, verhuizen ze naar het vleesvarkensbedrijf met duizenden varkens aan de Houtsetraat 26. Daar de dieren op in groepen.

Duurzaam
De duurzame varkenshouderij in Sint-Oedenrode produceert zelf voer en elektriciteit.
Aan de Houtsestraat kunnen bezoekers ook de brijvoerkeuken bewonderen. Daar maakt wordt zelf voer voor varkens van reststromen uit bijvoorbeeld de frietindustrie gemaakt.


Warm weer
Belangstellenden kunnen in de praktijk zien hoe de varkensstallen bij warm weer, worden gekoeld. Zonnepanelen op het dak van de stallen zorgen voor elektriciteit voor het eigen bedrijf én huishoudens in de regio. Op het erf van de familie Van den
Berkmortel is veel aandacht voor de natuur. Zo zijn er veel bomen geplant en is er een
natuurpoel aangelegd.

Het varkensvlees dat in Sint-Oedenrode wordt geproduceerd door Marcel en Doreen is door al deze investeringen een stuk duurzamer dan vlees van traditioneel gehouden varkens. De vleespakketten van de eigen varkens worden daarom gebruikt voor de BBQ- arrangementen op het eigen bedrijf. Ze zijn te koop in de boerderij


Activiteiten voor kinderen
Kinderen kunnen spelen in de maïsbakken, het maïsdoolhof, de strotoren en op het parcours met traptrekkers. Je kunt er knutselen, bumping-ball-football spelen, schminken en ponyrijden. Kinderen mogen zelf hamburgertjes en pannenkoekjes bakken op het kinder-BBQ-plein. Er rijden huifkarren tussen beide locaties. Er is een mega barbecue waar delicatessen van de eigen varkens worden bereid.

Meer informatie
Het Weekend van het Varken in Sint-Oedenrode wordt gehouden aan de Houtsestraat 17 en 26 en is gratis te bezoeken op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10.00 tot 18.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken in de speciale zichtruimte van de zichtstalhouders. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen staan op www.thepigstory.nl.