Varkenshouderij in Rooi slaat handen ineen met Duurzame Kost

Uitwerpselen vissen worden gebruikt voor de landbouw

SINT-OEDENRODE – De eigenaar van een voormalige varkenshouderij aan de Lieshoutsedijk 9a in Sint-Oedenrode krijgt van de gemeente toestemming om op die plek een hele nieuwe onderneming op te zetten. Samen met de Eindhovense organisatie Duurzame Kost wordt er een nieuwe vorm van voedsel kweken gevestigd: aquaponics.

Duurzame Kost heeft op de vijfde verdieping van ’t Veem op Strijp-S in Eindhoven een vloer waar met behulp van de nieuwste technieken voedsel wordt gekweekt.

Uitwerpselen als voeding

Aquaponics is een systeem waarbij de uitwerpselen van slakken, vissen of schaaldieren wordt gebruikt om planten en groenten te bemesten. Het is een duurzaam systeem dat aquacultuur en hydrocultuur circulair combineert.

Bij aquacultuur komen de uitwerpselen van de gekweekte vissen als afvalstoffen in het water terecht. Hierdoor kan het water giftig worden. Bij een aquaponicssysteem dienen deze uitwerpselen juist als voeding en onderdeel van het systeem. Bacteriën in het hydroponics-gedeelte breken deze af tot voedingsstoffen voor de planten. Het water uit dit onderdeel circuleert vervolgens zonder afvalstoffen terug naar het aquacultuur-gedeelte.

Geen landbouwmachines

Volgens Duurzame Kost gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd, en alleen het water wat de planten opnemen (of het water dat verdampt) moet bijgevuld worden. Bovendien is het niet afhankelijk van vruchtbare aarde. Echte verse vis zorgt voor een veilige en gezonde bron van eiwitten. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten.

Het plan voor de Lieshoutsedijk bestaat verder uit onder meer een ruimte voor dagbesteding en zorgactiviteiten, inclusief recreatieve voorzieningen, een boerderijwinkel en een terras. De tweeduizend vierkante meter oude stallen op het terrein zijn inmiddels weg.

Het terrein aan de Lieshoutsedijk. Foto Google