Vanaf maandag gratis rouwtelefoon in Veghel

MEIERIJSTAD – Rouwen hoort bij een verlies. Rouwen doe je vaak samen. Maar dat is in deze tijd lastig. Daarom opent Diaconie Veghel maandag 18 mei een speciale rouwtelefoon. Daar kan iedereen gratis terecht voor een luisterend oor.

Gratis en voor iedereen

Dat luisterend oor is juist nu enorm belangrijk, vind Riek van Stratum. Zij is lid van het Steunpunt Rouw van de hulpdienst Diaconie Veghel. “Ons steunpunt bestaat al 20 jaar. We ondersteunen vrijwilligers die rouwenden bezoeken en we begeleiden gespreksgroepen voor rouwenden. Maar die activiteiten liggen nu stil. En dat in een tijd waarin mensen op een heel andere manier afscheid moeten nemen van dierbaren. Dat doet veel met ze. Gelukkig kunnen we rouwenden telefonisch wél ondersteunen. Elke werkdag zijn onze geschoolde, ervaren vrijwilligers van 15.00 tot 17.00 uur bereikbaar via 06-30 55 15 50. We bieden gratis en voor iedereen een luisterend oor. Uiteraard zijn de gesprekken strikt vertrouwelijk. En ook goed om te weten: we zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of geloofsovertuiging.”

Luisterend oor

Voor sommige mensen is het misschien een drempel om met een onbekende over hun emoties te praten. Toch kan dat veel opluchting geven, vertelt de Veghelse psycholoog Pauline du Croix. “Rouwen is een proces dat in fasen gaat. De lengte van elke fase is voor iedereen anders. Maar het is wel belangrijk om niet vast te lopen in een fase. Mensen vinden soms dat ze zich groot moeten houden. Dan is het waardevol om je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die je niet na staat, juist omdat je je dan niet groot hoeft te houden. Het kan al lucht geven als je een luisterend oor hebt.”

Jezelf kwijt zijn

Riek en Pauline hebben allebei veel ervaring met rouw. Maar ook voor hen is deze tijd anders dan anders. Sommige mensen hebben tijdens de coronacrisis geen afscheid kunnen nemen van een dierbare. Een schouderklop, omhelzing of troostende arm om je schouder is ook niet altijd mogelijk. En de uitvaart is vaak heel anders dan mensen gewild hadden. “Dat trekt een zware wissel op mensen,” aldus Riek. “En dat in een periode waarin mensen toch al zichzelf kwijt zijn. Want dat hoort óók bij rouw: dat je jezelf niet meer snapt of herkent. Het klinkt gek, maar dat is bij rouw heel normaal.”

Praktische tips

Pauline benadrukt dat rouw zijn tijd nodig heeft en dat je jezelf daar de ruimte voor mag geven. “In de eerste tijd na een overlijden hebben veel mensen tijd en aandacht voor een rouwende. Maar na verloop van tijd vermindert dat vaak. Juist dan is het soms lastig om met je rouwgevoelens om te gaan. Het is belangrijk dat je jezelf dan ondersteuning gunt en dat je tijdig erkent dat je het even niet alleen kan en hulp nodig hebt.” Juist dan kan de rouwtelefoon een uitkomst zijn. Riek: “Mensen willen hun verhaal kwijt aan iemand die hen snapt. Tegelijkertijd willen ze niet hun naasten belasten, omdat die het al moeilijk genoeg hebben. Wij bieden naast een luisterend oor trouwens ook praktische tips.”