Van dubbeldekkerbus naar escaperoom (video)

Een bijzonder project op het Elde college in Schijndel

SCHIJNDEL - Op het Schijndelse Elde college is een wel heel bijzonder project gestart. Een bijna veertig jaar oude Duitse dubbeldekkerbus wordt door de leerlingen omgebouwd tot een rijdende escaperoom. Het idee is om leerlingen enthousiast te maken voor techniek. Doel is tevens het onderwijs leuker en uitdagender maken.

Duitse dubbeldekkerbusDe bijna veertig jaar oude dubbeldekker staat sinds eind 2021 op het terrein van het Elde College. Tot 2005 reed deze bus nog in de Duitse hoofdstad Berlijn. Mark Bernards en Chris van den Akker, beiden docent op het Elde college wisten de bus met hulp van sponsoren naar Schijndel te krijgen voor hun bijzondere project.

Idee om onderwijs uitdagender te maken
Bernards en Van den Akker kwamen in de coronatijd op het idee om het onderwijs uitdagender en meer ‘real live’ te maken. Bernards: “In de coronatijd was er niets te doen op school, het was saai. We hoorden dat er een tekort was aan mensen in de techniek en wij dachten misschien kunnen we daar iets mee. Daar speelde mee het TV programma ‘De code van Coppens’ waarin mensen aan de hand van proeven, vragen en puzzels uit een escaperoom moeten proberen te ontsnappen. Hierbij wordt ook uitgelegd hoe het werkt. Wij blijven toch onderwijzer dus willen we zelf iets vertellen en zo ontstond het idee om een leeromgeving te maken die voor de leerlingen leuk is en ook voor de docenten. En zo is het idee voor een escaperoom ontstaan”.

Van den Akker vult aan: “Het onderwijs moet leuker en uitdagender zijn en moet ook meer ‘real live' zijn, 'echter'. Met deze bus kunnen we met leerlingen echt dingen maken. Leerlingen kunnen straks zeggen hier heb ik mee aan gebouwd. In plaats van in een ruimte iets opbouwen en daarna weer moeten afbreken. Dit blijft gewoon bestaan.”

Slijpen aan de dubbeldekkerbus
De voorkant wordt onder handen genomen
Leerlingen Elde college bouwen dubbeldekker om naar escaperoom
De achterkant van de dubbeldekker