Vaccinatiegraad kinderen daalt. Artsen bezorgd

In samenwerking met DTV Nieuws

MEIERIJSTAD - Het aantal kinderen in de regio dat gevaccineerd wordt tegen kinderziektes daalt flink. Bezorgde artsen willen in gesprek met ouders over de feiten rondom het Rijksvaccinatieprogramma.

Jarenlang was er sprake van een hoge vaccinatiegraad, zo ook in Meierijstad. In 2022 had nog ruim 95% van de kinderen tot twee jaar het vaccinatieproces doorlopen, in 2023 is dit aantal fors gedaald naar 82,5%. Volgens kinderarts Inge Blokzijl-Boezeman van ziekenhuis Bernhoven in Uden is dit een zorgelijke trend. Zo kan een kind hersenvliesontsteking krijgen en zelfs overlijden door mazelen. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s, die kunnen stikken in hun hoestbuien. Van de bof kunnen jongens onvruchtbaar worden en van rode hond kunnen kinderen blind worden.

Een van de grootste oorzaak van de afname is de verspreiding van desinformatie. Op sociale media vertellen influencers dat je met een gezonde leefstijl en voedingssupplementen, vaak gesponsorde producten, geen vaccinatie nodig hebt.‘Ik weet niet wat er in zo’n vaccinatie zit’, is wat Blokzijl-Boezeman vaak hoort. “Maar dit zijn vaccins waar tientallen jaren onderzoek naar is gedaan en waar we al heel veel kinderen mee hebben ingeënt dus we weten dat ze werken en veilig zijn.”

De Tweede Kamerfractie van de VVD is nu van plan om een oude wet uit 2020 af te stoffen. In die wet wordt het mogelijk dat de kinderopvang ongevaccineerde kinderen kan weigeren als de vaccinatiegraad te laag is. Jan van der Linden, kinderarts van Ziekenhuis Bernhoven, houdt zich op de vlakte wat dit betreft: “Ik vind het niet aan ons als artsen om te zeggen of er een vorm van dwang of iets moet komen. Wij hebben niets te zeggen over de fysieke integriteit van mensen, het enige dat wij kunnen doen is mensen de goede informatie geven.”

Bron: RIVM