Uniek onderzoek Mantelzorgers Meierijstad

MEIERIJSTAD – “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mantelzorgers in Meierijstad op de been blijven”. Dat is de centrale vraag die de gemeente Meierijstad en Welzijn De Meierij beantwoord willen zien en waarvoor een groot onderzoek wordt opgezet onder alle mantelzorgers in Meierijstad van 24 jaar en ouder.
Dit onderzoek is een initiatief van Senior-Rooi en wordt uitgevoerd door Tinie Kardol, emeritus hoogleraar vergrijzingsvraagstukken en Margreeth Broens, adviseur onderzoeker sociaal domein.
“Iedereen is, was of wordt ooit mantelzorger en omdat er een groot personeelstekort in de zorg is wordt dat probleem alleen maar groter”, aldus Peter Verbraak, de actieve voorman van Senior-Rooi. Die daarom het initiatief heeft genomen om te gaan onderzoeken hoe mantelzorgers in Meierijstad ondersteund kunnen worden.

Vragen
Welke ondersteuning waarderen de mantelzorgers en wat wordt nog gemist? Wat kunnen de gemeente, de professionele en informele organisaties voor mantelzorgers nog meer doen om mantelzorg vol te houden, zoals bijvoorbeeld vervangende zorg en minder regeldruk. Met als belangrijkste doel dat mantelzorgers de zorg voor hun naasten makkelijker vol kunnen houden en weten dat zij zich gesteund en gehoord voelen.

Enquete
Om een goed beeld te krijgen worden alle mantelzorgers van 24 jaar en ouder (die nu mantelzorger zijn of tot 2023 zijn geweest) gevraagd hun stem te laten horen en de online vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst is te vinden via de link: https://hogent.qualtrics.com/jfe/form/SV_dp1vmPLEWeGERL0
Het is een uitgebreide vragenlijst, maar dat is volgens de initiatiefnemers nodig om het doel te bereiken.
“Mensen hoeven de vragenlijst niet in één keer af te ronden. De antwoorden blijven bewaard als ze tussentijds stoppen met invullen. Invullen van de vragenlijst kan tot en met 11 februari 2024”, aldus Peter Verbraak. “Mensen die informatie of hulp nodig hebben bij het invullen van de digitale vragenlijst kunnen altijd contact met ons opnemen”.
Voor inwoners van Veghel kan dat via ONS welzijn per mail mantelzorgveghel@ons-welzijn.nl of tel. 088-3742525.
En voor Schijndel of Sint-Oedenrode kan dat via Welzijn De Meierij per mail info@welzijndemeierij.nl of bel 073-5441400.