'Uitbater Beckart slachtoffer tegenstrijdige regels'

Hart vindt dat gemeente door het stof moet

NIJNSEL – De politieke partij Hart vindt dat uitbater Jego Yegoian van het horecadeel van zalencentrum de Beckart in Nijnsel slachtoffer is van tegenstrijdige gemeentelijke regels. De partij heeft er raadsvragen over gesteld.

Volgens de gemeente klopt de huidige exploitatievergunning van de Beckart niet. Die is in strijd met het bestemmingsplan. De Beckart mag wel ondersteunende horeca hebben maar geen commerciële horeca en daar zou nu sprake van zijn. Dat wil zeggen dat bezoekers van bijeenkomsten in de Beckart wel een kopje koffie moeten kunnen kopen en misschien ook een broodje kaas tussen de middag, maar daar moet het dan bij blijven.

Bijzondere zaak

Volgens Hart is de Beckart een bijzondere zaak. Aan de ene kant is het een dorpshuis anderzijds is het ook een commercieel horecabedrijf dat maaltijden aanbiedt.

Volgens Hart kunnen die twee functies niet onder één dak. In het verleden heeft de partij ook al zo’n situatie bij ’t Spectrum met succes aangevochten omdat het cultureel centrum in Schijndel volgens de politieke partij de lokale horeca beconcurreerde.

Maar Hart is van mening dat er met de Beckart iets anders aan de hand is. Jego Yegoian heeft volgens Laurens van Voorst van Hart een volledige horecavergunning, terwijl er in het bestemmingsplan staat dat commerciële horeca niet is toegestaan. “De gemeente staat op het standpunt dat feesten en partijen niet mogen, maar daar kan meneer Yeogian niks aan doen. Die doet wat volgens de door de gemeente afgegeven vergunning mag,” aldus Hart.

Ravijn

Een bestemmingsplan heeft meer rechtskracht dan een vergunning, maar Hart vraagt zich af of je van een ondernemer mag verwachten dat hij accepteert dat een afgegeven vergunning niet deugd.

Hart vindt dat de gemeente door het stof moet. “Want het zalencentrum moet dicht en de ondernemer zal de inkomstenderving plus de gedane investeringen in de zaak declareren bij Stichting Algemeen Belang Nijnsel, de verpachter van de zaak. En zo sleept de uitbater vervolgens deze door vrijwilligers gerunde stichting mee in het ravijn,” aldus Hart.