Twee weken extra straaljager-oefeningen

VOLKEL – Sinds maandagmorgen wordt er extra geoefend door straaljagers op Volkel en dan gaat het zowel om de nieuwe F 35 toestellen als de oudere F 16 straaljagers. En die extra oefeningen duren nog t/m 29 juli.

Het gaat om zogeheten BMF oefeningen en die afkorting staat in dit geval niet voor de Brabantse Milieu Federatie (integendeel, red) maar om Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar in gecontroleerd militair luchtruim. Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de gevechtsvliegtuigen boven de Noordzee bij te tanken. Op een aantal datums is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de F-16’s genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en Noord-Limburg en boven vliegbasis Volkel aangewezen. 

Brandstof
Afhankelijk van de beschikbaarheid van een tankvliegtuig vertrekken de F-16’s twee of drie keer per dag voor hun BFM-missies. Een F-35 kan meer brandstof op een vlucht meenemen dan een F-16 en is daarom minder afhankelijk van beschikbare tankcapaciteit in de lucht. De F-35’s voeren hun BFM-trainingen dan ook in de meeste gevallen boven de Noordzee uit en bij hoge uitzondering boven land. 

Luchtgevecht
“Bij het beoefenen van de Basis Fighter Manoeuvres wordt het uiterste gevraagd van gevechtsvliegers. Tijdens het tactische luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan.  Een F-16 vliegt tijdens deze training zo licht (clean) mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaalgesproken onder de vleugels hangen. Dit is de reden dat onze F-16’s bij voorkeur getankt worden boven de Noordzee zodat de gevechtsvliegers daar de maximale oefenwaarde uit hun training kunnen halen”, zo meldt Defensie.


Heeft u klachten of ervaart u overlast van geluidshinder? Dat kunt u op de site van Defensie indienen.