TVpresentatrice Hella van der Wijst: coronacrisis was stille ramp

Uitgebreid interview in podcast Sander en Mireille

MEIERIJSTAD – “Brabanders hadden in het begin veel schuldgevoel over de coronacrisis. Maar dankzij het feit dat er zoveel initiatieven ontstonden om elkaar te helpen is dat gevoel in balans gekomen.”

Dat zegt TV-presentatrice Hella van der Wijst. Zij is geboren en getogen in Veghel en keerde terug naar haar geboortestreek om een boek te maken over de coronacrisis. “De kracht van samen” heet het boek.

Onze radiocollega’s Mireille Borg en Sander Stekelenburg hadden een uitgebreid interview met de schrijfster. Daarvan maakten zij een podcast die hierboven is te beluisteren.

Grote sociale samenhang

Van der Wijst begon aan haar boek omdat het haar opviel dat juist in dorpen met een grote sociale samenhang de coronacrisis hard toesloeg zoals in Erp, een kerkdorp van haar voormalige woonplaats Veghel.

“Het zijn dorpen waar mensen van oudsher veel bij elkaar over de vloer komen, dus het is ook logisch dat het virus zich daar snel verspreidde op het moment dat niemand in de gaten had wat het gevaar van die samenkomsten was,” aldus Hella van der Wijst in de podcast.

Ze woont tegenwoordig in de Randstad. Van daar zag ze wat er zich op haar geboortegrond afspeelde. “Brabanders deden in het begin heel relaxed, maar ik dacht meteen: hier is iets heel groots aan de hand.”

Mensen in haar Randstedelijke vriendenkring zagen aanvankelijk ook niet meteen wat er onder de rivieren gebeurde. Zelfs later niet toen honderden mensen stierven. “Als ik dat tegen mensen in het Gooi vertelde keken ze me aan met een blik van: gebeurt dat echt in Brabant. Het komt ook omdat Brabanders niet zo met hun gevoel te koop lopen. Als dit in de Randstad was begonnen had de hele wereld het meteen geweten.”

Het hele interview met Hella van der Wijst is hierboven te horen.