Trappen op het spoor in Veghel

VEGHEL - Vooruitlopend op plannen van de gemeente Meierijstad om fietsen op het spoor van het Duits Lijntje in Veghel mogelijk te maken, kocht industrieel museum SIEMei samen met café 't Groene Woud in Liempde acht oude spoorfietsen. Vier ervan staan in de opslagloods van het Veghelse museum. Het is de bedoeling om de spoorfietsen in Veghel in te zetten tijdens een evenement op het spoorpark waar al locomotieven en treinwagons staan.

Al tien jaar werkloos
De aanschaf was volgens SIEMei-voorzitter Piet van der Poel een buitenkansje ,,Het zijn oude railbikes die in het Belgische Tessenderlo niet meer worden gebruikt. Ze stonden daar al tien jaar werkloos in de buitenlucht." De fietsen zelf zijn volgens hem met hun twintig jaar nog geen industrieel erfgoed. “Maar we kunnen de fietsen wél inzetten om mensen het Duits Lijntje op een héél andere manier te laten beleven. Tegelijkertijd vestigen we hiermee ook weer de aandacht op ons museum op de Noordkade en op ons spoormuseum hier".

Vriendenprijsje
De samenwerkende partners kochten de fietsen voor een vriendenprijsje. Ook zit er een locomotiefje bij, waarmee je de fietsen makkelijk kunt ophalen of naar een beginpunt kunt brengen. De fietsen zijn zo gemaakt, dat je op het eind kunt omkeren door het bovenstel 180 graden te laten draaien op het onderstel. Het opknappen van de spoorfietsen wordt overigens niet het meeste werk. Volgens Van der Poel gaat er meer tijd en werk zitten in het vrijmaken van het spoor. Zoals snoeiwerk, hak- en zaagwerk. Van der Poel: ,,Het Duits Lijntje is op veel plekken helemaal overwoekerd. Uiteindelijk willen we zo'n vijf kilometer vrij maken."

Opa en oma achterin
De volgende stap is om toestemming van de gemeenten Meierijstad en Boxtel te regelen, het definitieve tracé bepalen en de nodige onderhoudswerkzaamheden aan het spoor uitvoeren. Als dat allemaal geregeld is kun je in de toekomst een heel stuk spoorfietsen. Als het aan de vrijwilligers van SIEMei ligt, is het over een jaar al zover. Opa en oma achterin. Fitte mannen en vrouwen al trappend voorin.

Tijd staat niet stil
Voordat de eerste spoorfiets definitief gaat rijden staat op het spoorpark in Veghel echter al iets nieuws te pronken; de Stalen D. Een 18 meter lang bagagerijtuig van de Nederlandse Spoorwegen. Die staat nu nog in Venlo maar komt vermoedelijk eind volgende week naar het SIEMei-spoorpark in Veghel. Het rijtuig uit 1932 wordt vanbinnen geheel gestript en kan dan door de spoorfanaten onder de SIEMei-vrijwilligers voor allerlei diensten worden gebruikt.