Tomeloze inzet Bart Eijkemans beloond met koninklijke onderscheiding

'U staat voor verbinding, duurzaamheid en goede communicatie'

SCHIJNDEL – Thuis werd hem van jongs af aan geleerd je in te zetten voor de maatschappij. Het werd zijn levenshouding en zaterdagmiddag werd Bart Eijkemans voor al zijn inspanningen geëerd met het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau.

Dat gebeurde in cultureel centrum De Vink in Schijndel. Bart Eijkemans is 25 jaar lid van het bestuur van de Vink. De voormalige kerk werd begin jaren zestig mede dankzij zijn vader omgebouwd tot een centrum van cultuur en ontmoeting. Eerst voor de wijk Hoevenbraak, later kreeg de Vink een veel bredere uitstraling.

Vrijwilligerswerk als cement voor de samenleving

Als jonge jongen ging Bart al met zijn vader mee en zag hij hoe belangrijk vrijwilligerswerk is als cement van het maatschappelijke-, sociale- en culturele leven.

Burgemeester Kees van Rooij kwam Bart Eijkemans in een zaal vol familie, vrienden, bekenden en collega’s vertellen dat al zijn werk was beloond met een koninklijke onderscheiding. In verband met corona werden de versierselen bij haar man opgespeld door Anna Eijkemans.

Vijf politieke partijen

De lijst van vrijwilligerswerk is lang. Hij was in het begin vooral actief in de politiek. “Bart is lid geweest van vijf verschillende partijen zonder zelf ooit één keer overgestapt te zijn. Die partijen veranderen steeds van naam,” zei burgemeester van Rooij.

In 1980 begonnen als lid van de Werknemerspartij, werd hij na zes jaar voorzitter van wat toen was omgevormd tot Algemeen Belang Schijndel. Van 2002 tot 2014 was Bart Eijkemans voor die partij wethouder van de toenmalige gemeente Schijndel. Zijn partij zit nu in de gemeenteraad onder de naam HIER.

Niet Rokers

Eijkemans zette zich ook bestuurlijk in voor de Kulturele Evenementen Groep, de Jeugd Sport Stichting Schijndel, de Stichting Fairtrade Meierijstad, de Niet Rokers Bridge Club 93 en sinds kort is hij ook voorzitter van de Stichting Citymanagement Schijndel.

“De partij HIER heeft een aantal grondbeginselen, die gaan over verbinding, duurzaamheid en goede communicatie. Dat is waar Bart Eijkemans voor staat,” aldus burgemeester Van Rooij.

Bart Eijkemans is ook voorzitter van de lokale Omroep Meierij. “Onder leiding van Bart Eijkemans is die uitgegroeid tot een professionele organisatie die ook verbinding van alle inwoners van Meierijstad nastreeft,” aldus van Rooij.

De burgemeester roemde Eijkemans vooral vanwege het feit dat hij niet alleen maar een bestuurder is maar ook iemand die zelf graag de handen uit de mouwen steekt. “Uw leven is verbonden met het culturele- en maatschappelijke leven in Schijndel en Meierijstad. Dat wordt vandaag gewaardeerd met een koninklijke onderscheiding,” zei de burgemeester.

Anna en Bart Eijkemans
Burgemeester Van Rooij overhandigt bloemen aan Anna Eijkemans