Toekomstige financiële situatie SIEMei museum nog altijd onduidelijk

VEGHEL – Het onderzoek over de mogelijkheden om de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) (financieel) te ondersteunen is afgerond en de resultaten hiervan zijn met de raad gedeeld. Welke beslissingen er naar aanleiding hiervan gemaakt gaan worden, is nog niet bekend.

SIEMei beheert sinds 2009 het museum op de Noordkade. De doelstelling was om reuring te krijgen op het voormalig CHV-terrein. De stichting heeft nooit financiële problemen gekend, mede doordat er geen huur- en servicekosten betaald werden. In 2020 werd bekend dat SIEMei vanaf 1 januari 2021 deze huurkosten wel zou moeten betalen, maar dit is tot op heden niet gebeurd. Mocht dit binnenkort wel gebeuren, dan kan de stichting in financiële problemen raken.

Afgelopen jaar waren de jaarcijfers van de stichting ruim 12.000 euro in de plus. De verwachte huurkosten zouden rond de 25.000 euro zijn. Dit zou betekenen dat wanneer SIEMei wél huur zou gaan betalen, er een negatief resultaat zou ontstaan. Binnen 5 tot 7 jaar zou het vermogen van de stichting zelfs in het rood kunnen gaan. Tegelijkertijd heeft het bestuur van SIEMei aan de gemeente laten weten dat de eigenaar van het pand, deze voor andere doeleinden zou willen gebruiken.

De gemeente heeft daarom ook onderzocht of het mogelijk is om het museum ergens anders te plaatsen. Het Spoorpark, dat ook een onderdeel is van SIEMei werd hierbij geopperd. De aanwezigheid van een ecologische verbindingszone op en nabij deze locatie, zorgt echter voor beperkingen in het gebruik van het gebied. Financiële hulp zou hierdoor de meest ideale optie zijn voor SIEMei, maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet zomaar gaat. Er zijn namelijk meer musea in Meierijstad die geen subsidies ontvangen vanuit de gemeente. Wanneer de gemeente Museum SIEMei zou gaan subsidiëren, zou het logische gevolg zijn dat andere musea dit ook gaan vragen/eisen.

Er is dus nog een hoop onduidelijk over de situatie rondom de gemeente, de eigenaar van de Noordkade en SIEMei. Welke besluiten er genomen gaan worden, moet de komende tijd duidelijker gaan worden.