Toekomst arbeidsmigranten onzeker na vastlopen gesprekken

SCHIJNDEL – Gesprekken tussen gemeente Meierijstad en uitzendorganisatie Ciseli over de toekomst van zestig arbeidsmigranten die momenteel illegaal op recreatiepark Molenheide in Schijndel wonen, zijn vastgelopen. De Raad van State had de partijen gesommeerd rond de tafel te gaan zitten en tot een oplossing te komen, maar dat is dus niet gelukt.

Dat gesprek had al moeten plaatsvinden op 9 januari, maar duurde veel langer dan gepland. Details over waarom er niet tot overeenstemming is gekomen zijn niet door de gemeente vrijgegeven. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is inmiddels geïnformeerd over de impasse.

Dwangsom
De gemeente Meierijstad had eind vorig jaar uitzendorganisatie Ciseli een dwangsom opgelegd van 425.000 euro. Meierijstad wil dit bedrag opeisen als niet op korte termijn de chalets worden ontruimd waar arbeidsmigranten tegen de voorschriften permanent wonen. Ciseli vroeg bij de Raad van State in Den Haag schorsing aan van dit besluit tot 1 juli 2023. Op die datum zou Ciseli namelijk woningen beschikbaar hebben voor vijftig arbeidsmigranten, die voornamelijk werken in de vleesverwerkende industrie in de regio.

Er kwam nog geen uitspraak op het schorsingsverzoek omdat Staatsraad Jaap Hoekstra eerst beide partijen met elkaar aan tafel wilde zien. Die gesprekken zijn nu dus vastgelopen.

Zonder vergunning
Uitzender Ciseli uit ’s Heerenberg kocht de chalets op het Schijndelse park in 2020. Bekend was dat er zonder vergunningen niet permanent gewoond mag worden. De gemeente wil de vergunningen niet verlenen. Het uitzendbureau zegt met geen mogelijkheid te weten waar het de arbeidsmigranten moet huisvesten als het bedrijf per direct de chalets moet ontruimen. Volgens het bedrijf zullen tientallen bewoners hun baan kwijtraken en gaan rondzwerven. Bij de vleesverwerker zal een hele productielijn stil komen te liggen.

De arbeidsmigranten wonen illegaal op recreatiepark De Molenheide in Schijndel
Fotograaf: Jan van Oort