Tien communicanten in Zijtaart

ZIJTAART – Voor negen kinderen uit Zijtaart en een uit Veghel was zaterdag 12 september een feestelijke dag. Zij deden alsnog hun Eerste Heilige Communie in de parochiekerk in hun dorp. Voor het eerst meedoen met de eucharistieviering zou aanvankelijk in april plaatsvinden. Vanwege corona kon de viering toen niet doorgaan.

Nu vier maanden later was het alsnog feest, zij het op aangepaste wijze en met inachtneming van de RIVM-maatregelen. Per communicant mochten slechts negen familieleden in de kerkbanken aanschuiven met tussen elke bank anderhalve meter vrije ruimte. Alleen de communicantjes mochten tijdens de viering zingen.

Heel persoonlijk
Ook de handelingen van voorganger Pater Holterman waren door de RIVM maatregelen beperkt. In normale ‘nu’ zou hij de hostie zelf aan de communicanten uitdelen. Dit keer stonden schaaltjes klaar en waren het de moeders die hun zoon of dochter de hostie overhandigden. Volgens Marjan van Asseldonk, één van de drie ouders van de communiewerkgroep, zorgde dit voor een bijzondere sfeer. “Deze wijze had iets persoonlijks. De ouders waren er zo meer bij betrokken”, aldus Marjan.

De communicanten uit Zijtaart bij elkaar.
Fotograaf: Marieke van Lankvelt