'Thuis in Rooi' luidt noodklok

SINT-OEDENRODE – “Thuis in Rooi” luidt de noodklok. De huiskamer van Sint-Oedenrode waar mensen met een kleine beurs elkaar kunnen ontmoeten wil een permanente ruimte.

De organisatie heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad waarin hulp wordt gevraagd. “Thuis in Rooi” heeft nu een plek in de voormalige Rabobank op de Markt in Sint-Oedenrode. Maar omdat de verwarming in dat gebouw het niet doet zal het initiatief op die plek na de “kerstherberg” sluiten.

Permanente ruimte

In een brief vragen de initiatiefnemers van “Thuis in Rooi” de gemeente om mee te denken over een permanente ontmoetingsruimte voor mensen die tegen de armoedegrens aan zitten.

“Thuis in Rooi” kreeg de voormalige Rabobank in bruikleen van de firma Van Stiphout. In die ruimte konden de initiatiefnemers Pieternel en Annemiek van der Vleuten een ontmoetingsplek maken. “Het is een bijzonder gemeenschapshuis in het centrum van Sint-Oedenrode als brug tegen de eenzaamheid, vooral na de aanslag van de pandemie COVID-19”, schrijven ze aan de gemeenteraad.

Kracht en talent

De initiatiefnemers gingen samenwerken met verschillende organisaties en organiseerden direct activiteiten voor mensen uit Sint-Oedenrode. Er kwam ook subsidie. “Dit allemaal met veel plezier en met maar één ambitie: Rooienaren kansen bieden en stimuleren om mee te doen vanuit hun eigen kracht en talent, zodat ze weer gaan stralen en meedoen in de maatschappij, vanuit een inspirerende en bruisende ontmoetingsplek,” aldus staat in de stukken aan de gemeenteraad.

Behalve bijeenkomsten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten biedt “Thuis in Rooi” ook de mogelijkheid aan anderen om in de oude Rabobank iets te organiseren. Welzijnsorganisaties en een buurtadviseur maken daar gebruik van. Er ontstond ook het initiatief “Met je Hart Rooi”.

Hoewel de initiatiefnemers heel blij zijn met de mogelijkheid die geboden werd is het gebouw niet geschikt om voor langere tijd te gebruiken als huiskamer van Sint-Oedenrode. Daarom doen zij nu een beroep op de gemeenteraad.

Met je Hart Rooi ontstond in de huuiskamer