Themamiddag kinderarmoede: Grote behoefte aan een samenwerkend platform

SCHIJNDEL – Professionals en vrijwilligers werkzaam in de armoedebestrijding waren donderdagmiddag 4 november bijeen in Cultureel Centrum ’t Spectrum. Zij bogen zich over de vraag wat leven met armoede voor kinderen betekent en hoe signalen hierover kunnen worden opgepikt. Ook netwerkontwikkeling en samenwerking binnen Meierijstad stonden op de agenda.

“Het blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is voor een kind dat er iemand is die er onvoorwaardelijk voor hem of haar is”, zegt Mieke Bosch die vanuit de gemeente werkzaam is als armoedeambassadeur. “De invloed van de stress van ouders door schulden of geldgebrek heeft een grote naslag op hun kinderen. Er is best wel hulp en steun beschikbaar, maar het grote probleem is om die te vinden en de eerste stap te zetten.

Gemeente neemt armoede serieus

De themamiddag werd georganiseerd door de gemeente Meierijstad in samenwerking met het plaatselijke Platform Armoede en het Nederlands Jeugdinstituut. Verder waren vertegenwoordigers aanwezig van de Vincentiusvereniging Schijndel, Welzijn de Meierij, Ons-Welzijn en Caritas van zowel de Franciscus- als de Heilige Odaparochie.

Met lezingen werden de deelnemers aan de themamiddag geïnformeerd over wat het betekent om in armoede te leven en over het belang van het netwerk in de directe omgeving van mensen. Zowel de vele betrokken vrijwilligers als professionals spraken openhartig over hun ervaringen met de hulpverlening op dit gebied. Daarbij kwam vaak het belang van samenwerking naar boven. Ook bleek het belangrijk een gezicht te hebben bij elke organisatie, zodat contact leggen makkelijker wordt. Verder bleek er behoefte te zijn aan iemand die overzicht heeft over alle betrokken organisaties en die als centraal aanspreekpunt beschikbaar is. Een ‘boswachter’ die door alle bomen heen het totaalplaatje in de gaten houdt.

Doel van de themamiddag

Achtergrondinformatie horen, ervaringen uitwisselen en kennis delen was voor een belangrijk deel de inzet van de bijeenkomst. Ook het in contact brengen van vrijwilligers met professionals. Menno Roozendaal, wethouder van de gemeente, zei bij de afsluiting dat deze twee groepen nog wel eens met elkaar ‘schuren’. “Het is goed om de verschillende perspectieven van waaruit gewerkt worden uit te wisselen. Soms verwacht men te veel van elkaar. We kunnen veel van elkaar leren. Helaas bestaat er geen ‘Loket van eenvoudige oplossingen’. De zaken liggen vaak best wel ingewikkeld.

Voorzitter van de middag, Frank van Geffen van de Vincentiusvereniging, zei een grote betrokkenheid te hebben gezien. “Het is belangrijk dat we elkaar leren kennen en dat we weet hebben van elkaars werk. Het zijn altijd de mensen die het verschil maken.”

Hulp en informatie

Mieke Bosch: “Het grote issue is dat mensen met geldzorgen de weg vaak niet weten welke instanties kunnen helpen en ondersteunen. Soms durven ze dit ook niet. Het is zo belangrijk dat iemand uit het netwerk, samen met de hulpvrager, een eerste stap richting instanties zet. Die drempel is soms te hoog om alleen te nemen.

Dagelijks is er van 9.00 tot 11.00 uur op het gemeentehuis een zogenaamd Minima-loket geopend. Een vervelende naam overigens. In Schijndel heet dat loket Geld&zo. Dat zou een goede eerste stap kunnen zijn. Ook de Vincentiusvereniging en Caritas zijn organisaties waar men heel goed terecht kan.”

Armoede ambassadeur van de gemeente Mieke Bosch