Thema 4 mei: vrijheid in verbondenheid

MEIERIJSTAD – Op 4 mei m 20.00 herdenken we in Meierijstad de Nederlandse slachtoffers
die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Elk jaar heeft de dodenherdenking een thema. In 2022 is dat ‘Vrijheid in verbondenheid’.

In Meierijstad zijn er diverse plechtigheden:

Boerdonk
Om 19.20 uur vertrekt de stille tocht naar de begraafplaats en daarna naar het Lancaster Monument waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen word en de kranslegging plaatsvindt.

Eerde
Vertrek stille tocht om 19.50 uur vanaf het Kerkplein naar het Airborne-monument waar vanaf 20.00 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt.

Erp
Rond 19.35 uur vertrek vanaf het JJC-gebouw in de Ottenstraat
naar het kerkhof waar bij “De Propellor” een krans gelegd wordt en bloemen bij de oorlogsgraven. Bij het oorlogsmonument bij de kerk zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn en vindt de kranslegging plaats.

Schijndel
Om 19.00 uur ontvangen leden van de stichting Oranjecomité Schijndel belangstellenden in ‘t Spectrum. De kranslegging vindt plaats op de Markt. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur komt men samen in de Sint Servatiuskerk voor een bijeenkomst met muziek, gedichten en enkele toespraken.

Sint-Oedenrode
Vanaf het Bestuurscentrum start om 19.00 uur een stille tocht naar het monument aan de Corridor nabij de Hambrug. Daar wordt onder andere een gedicht voorgedragen, worden namen voorgelezen en vindt de kranslegging plaats.

Veghel
De herdenking in Veghel begint om 18.30 uur in de Blauwe Kei met een voorstelling die in het teken staat van‘populisme, polarisatie en propaganda’. Het programma is gratis toegankelijk. Kaarten zijn te bestellen via www.deblauwekei.nl. Na de herdenking vertrekt de stille tocht naar de Kolonel Johnsonstraat waar om 19.55 uur de herdenking begint.