Theatergroep Wildeman brengt opnieuw Schijndelse geschiedenis tot leven (video)

Bartho Braat bekend van GTST vertolkt als ‘Hollander’ de rol van kapelaan in De Moederbanden

SCHIJNDEL - Na de succesvolle ‘Granaatweken’ in 2022 brengt Theatergroep Wildeman in 2024 opnieuw een stukje Schijndelse geschiedenis tot leven. De roman De Moederbanden van René den Ouden is door Corinne Heyrman vertaald naar een theaterstuk. Het is een bijzonder verhaal van een Schijndelse familie.

Familiebanden
Het toneelstuk De Moederbanden is gebaseerd op een werkelijk gebeurd verhaal. Regisseur Leon van Uden: “Het stuk gaat heel erg over familie. Wat goede vrienden of familie voor je kunnen betekenen. In deze familie gebeurde een heel heftig ongeluk waarbij een van de familieleden komt te overlijden. Het is een muzikale familie en na dit overlijden vallen ze letterlijk stil. Het geeft aan hoe belangrijk familie is.”

Familieleden in theaterstuk
In De Moederbanden spelen verschillende familieleden mee. Zo heeft Fred Mathijsen naast muzikaal leider ook een rol in het stuk. Maaike van Houten speelt een dubbelrol van Mieneke en verpleegkundige Line: “Wat ik gedaan heb is natuurlijk ook geput uit eigen ervaring. Want Mieneke heette in het echt tante Mien en die heb ik heel veel gezien. Bij ons thuis, op feestjes bij mijn oma. En ik heb natuurlijk gevraagd aan mijn moeder en aan René van hoe bewoog zij nou en hoe ze in het leven stond en klopt het beeld wel wat ik van haar heb.”

Wat doet een ‘Hollander’ in een Brabants toneelstuk?
Bartho Braat, onder andere bekend van zijn rol als Jef Alberts in de serie Goede Tijden, Slechte Tijden, vertolkt in De Moederbanden de rol van kapelaan. Hij was verbaasd dat regisseur Leon van Uden juist hem vroeg voor een rol: “Het eerste wat ik vroeg aan Leon. Nu ga je met allemaal Brabanders zo’n stuk maken. En daar komt een kapelaan in voor en dan vraag je een ‘Hollander’. Toen zei Leon dat in werkelijkheid die kapelaan ook een ‘Hollander’ was. Ja, die kapelaan was wel een belangrijk voor wat zich in Schijndel heeft afgespeeld”.

Volgens Leon van Uden is de aanwezigheid van Bartho belangrijk: “Hij neemt al die jarenlange ervaring mee. Dat zie je op de repetitie. Van nature heeft hij al een lekkere manier van spelen. En dat werkt aanstekelijk voor anderen”.

De uitvoeringen van De Moederbanden zijn van 21 tot 28 januari in Cultureel Centrum ‘t Spectrum. Er zijn nog enkele kaartjes verkrijgbaar via www.theatergroepwildeman.nl.

Maaike van den Houten in de (dubbel)rol van Mieneke en verpleegster Line
Repetitie 'De Moederbanden' door theatergroep Wildeman
Fotograaf: Jan van Oort
Bartho Braat bekend van GTST als 'Hollander' in zijn rol als kapelaan
Fotograaf: Jan van Oort
Repetitie 'De Moederbanden' door theatergroep Wildeman