Testpanel Meierijstad denkt mee over teksten

MEIERIJSTAD - Gemeente Meierijstad heeft een testpanel van 11 minder taalvaardige inwoners. Dit panel leest voor de gemeente teksten en probeert te begrijpen wat de schrijver ermee heeft bedoeld. Hun opmerkingen maken de teksten beter leesbaar en makkelijker te begrijpen.
Inmiddels zijn er vijf bijeenkomsten geweest waarbij het panel zich boog over teksten over Jeugdzorg, WMO, het aanvragen van een kapvergunning, blauwe zone, laadpalen in de wijk, en de energietoeslag. Ook de schrijver van de teksten is bij zo’n bijeenkomst aanwezig. Met het advies van het lezerspanel gaat hij of zij aan de slag om de teksten aan te passen.

Testen voor de Tweede Kamer
Het testpanel van Meierijstad is inmiddels ook tot Den Haag doorgedrongen. Voor de communicatieafdeling van de Tweede Kamer testte de groep een spel met als doel om mensen meer bekend te maken met de werking van de Tweede Kamer en met onze democratie. De demoversie is woensdagavond aan de panelleden uitgedeeld als bedankje. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak de leden van het testpanel toe via een videoboodschap. Daarin zei ze: “Ik wil het hele testpanel bedanken voor de hulp die jullie hebben geleverd bij de ontwikkeling van het spel Votum. Door jullie hulp is het spel nóg leuker en nóg beter geworden. Dat is de reden dat het testpanel vanavond de eerste versie krijgt”. Na de evaluatie van de pilot wordt gekeken hoe het spel breder kan worden verspreid.

Universiteit van Amsterdam
Naast de inzet voor de Tweede Kamer heeft het testpanel input geleverd voor een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, meegedacht over een nieuwe folder voor het Digitaalhuis en er ligt een kennismakingsverzoek van Area Wonen. De bedoeling is dat het panel ruim ingezet gaat worden voor verschillende organisaties in Meierijstad. Wethouder Johan van Gerwen: “We willen de testers steeds meer gaan betrekken bij werving en voorlichting. Laagtaalvaardige mensen laten meedenken over procedures en teksten levert altijd waardevolle informatie op. Laaggeletterden die Nederlandstalig zijn, worden vaak moeilijker bereikt. Samen met het testpanel moet er een plan worden gemaakt om meer Nederlandstalige mensen te bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven en ze te overtuigen om niet langs de kant te blijven staan, maar mee te doen.”

Uitreiking spel met op de foto van links naar rechts: Deelnemers Ingrid van Doorn en Toon Heijms, daarnaast Marian Janssen -de Goede (projectleider) en rechts Maurits Roos, eigenaar Hudson en the Dutchmen, de spelontwerper.
Videoboodschap van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp