Tegen welke prijs wil Meierijstad een buitenbad?

MEIERIJSTAD – Een warm pleidooi voor het behoud van het buitenbad in Veghel: dat hielden meneer den Biggelaar en mevrouw Savelbergh op donderdagavond tijdens de beeldvormende avond van de commissie van de gemeenteraad. De gemeente Meierijstad presenteerde daar ook een haalbaarheidsonderzoek naar een buitenbad in de gemeente.

Eén ding is glashelder: het huidige buitenbad voldoet niet aan de eisen van deze tijd en kan zelfs niet open als er niet een aantal mankementen worden opgelost. Daarmee is de grote vraag of het bad deze zomer nog open gaat. Extra lastig is dat het contract van exploitant Laco verlopen is. Deze partij heeft aangegeven dat ze niet staat te springen om het bad open te houden en dat hij dat alleen wil doen als er meer geld vanuit de gemeente komt. Samengevat betekent dit dat de jaarlijkse kosten zouden stijgen van 40.000 euro naar zo’n 2 ton. Extra lastig is dat de wet in 2024 verandert, waardoor bepaalde installaties dan niet meer aan de wettelijke eisen voldoen. Een ander struikelblok is het feit dat het buitenbad niet goed toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Opties
De gemeente heeft verschillende opties onderzocht die de gemeenteraad aan het denken moeten zetten. De eerste optie is het openhouden van het huidige bad voor één jaar. De tweede optie is het bad nog vijf jaar openhouden op de huidige plek. De derde optie is een nieuw buitenbad ergens in de gemeente Meierijstad. De vierde optie is het maken van een buitenbad bij een bestaand binnenbad in de gemeente. En de laatste optie is het maken van een natuurbad. Aan elke optie is een prijskaartje gehangen.

Vragen
Het haalbaarheidsonderzoek riep veel vragen op bij raadsleden, maar de vraag is wat de raad zelf met dit rapport wil. Het huidige rapport geeft geen adviezen of voorkeuren. De vraag aan de raad was of zij een rapportage wil waarin meer kleur bekend wordt. En vraag die de raad binnenkort zal beantwoorden. Eén ding is wel duidelijk: over het buitenbad is het laatste woord zeker nog niet gezegd.