Taxussnoeisel in de strijd tegen kanker

MEIERIJSTAD - De taxusinzameling van 2020 is weer van start gegaan. Van juni tot augustus wordt taxussnoeisel ingezameld door de Stichting Taxus Taxi. De taxusnaalden bevatten Taxol wat de basis grondstof is voor chemotherapieën.

Kosteloos ophalen
Sinds 2009 vindt de inzameling van het taxussnoeisel plaats. Het gaat dan om snoeisel van de Taxus Baccata. De naaldjes van deze haag bevatten de belangrijke basis grondstof voor chemotherapieën. Iedereen die deze haag in de tuin heeft staan kan het snoeiafval (minimaal één kruiwagen vol) kosteloos op laten halen door vrijwilligers van Taxus Taxi.
Werner Toonen coördineert de inzameling: “We zamelen in de maanden juni tot augustus snoeisel in omdat in die maanden de werkzame stof in de taxus zit. Daarbuiten zit er te weinig stoffen in om medicijnen van te maken. De stoffen zorgen ervoor dat de kankercellen zich niet kunnen verspreiden en de groei stopt.”

Scherp gereedschap
Joris van der Sangen is hovenier bij Schel Tuincentrum in Schijndel. Hij laat zien hoe je een taxus snoeit en op welke wijze het snoeisel bij Taxus Taxi wordt aangeleverd. Van der Sangen: “Snoei bij voorkeur de taxus tijdens bewolkt weer. Dan verbrand de haag en het snoeisel niet. Gebruik ook scherp gereedschap. Hiermee voorkom je dat er happen uit de haag worden genomen”.

Nieuw leven
Zondag stond Meierijstad op de route. Piet van Schijndel uit Sint-Oedenrode doet al enkele jaren mee met de inzamelingsactie: “Je moet toch jaarlijks je haag knippen. Dat er nuttige stoffen voor chemotherapie uit het snoeisel kunnen worden gehaald is voor mij het belangrijkste doel om mee te doen. Het snoeisel zorgt indirect voor nieuw leven en het toeval wil dat wij vanochtend ook nieuw leven hebben gekregen: onze eerste kleindochter Melle.”

Taxus Taxi is een professionele ANBI stichting. Voor meer info of doneren kijk op https://taxustaxi.nl/

VIDEO ophalen taxussnoeisel
Fotograaf: Jan van Oort
Taxushaag snoeien