Taxus Taxi gaat weer rijden

MEIERIJSTAD - Mooi weer en vrije dagen: een gouden combinatie om in de tuin te werken. Er wordt volop gesnoeid. Maar wist u dat van het snoeisel van de Taxus Baccata een belangrijke grondstof is voor chemotherapie? Daarom zamelt de Taxus Taxi elk jaar dit snoeisel in. Vanaf 1 juni gaat deze taxi weer rijden.

Inzamelen en ophalen

De Taxus Taxi komt binnen 72 uur na het snoeien gratis aan de deur. Voorwaarde is wel dat er minstens een kruiwagen vol snoeisel is. Ook kleinere partijen die minder dan 15 kilo wegen zijn zeer welkom. Die moeten dan wel ingeleverd worden bij een inzamelpunt in de buurt. Daar kan iedereen ook gratis tassen en zeilen halen om het taxussnoeisel in te verzamelen.

Snoeiregels

Taxol is de officiële naam van de grondstof voor chemotherapie. Deze stof zit vooral in jonge scheuten van de Taxus. Dat is belangrijk om te weten bij het snoeien. De Taxus Taxi haalt namelijk alleen dit snoeisel op. Belangrijk is dat in het midden van het snoeisel een kuil is, waardoor broei voorkomen wordt. Daarom mag ook nooit plastic gebruikt worden om het snoeisel te bewaren. Zo wordt voorkomen dat de Taxol uit het snoeisel wegloopt. Daarnaast is een tip om het snoeisel in de schaduw te bewaren.

Chauffeurs gezocht

De Taxus Taxi rijdt al enkele jaren met veel succes. De organisatie is blij dat ze ook dit jaar ondanks de corona-uitbraak he snoeisel kan inzamelen. Wel is de Taxus Taxi op zoek naar chauffeurs die vrijwillig van juni tot en met augustus het snoeisel willen ophalen.