Tachtig jaar vrijheid in Noord-Brabant wordt afgetrapt in de gemeente Meierijstad (video)

VEGHEL - Het startschot voor tachtig jaar vrijheid wordt gegeven in de gemeente Meierijstad. Dat hebben burgemeester Van Rooij, Cultuurkade en Brabant Herinnert woensdag bekend gemaakt in een persconferentie op het gemeentehuis in Veghel. Er staan vanaf september allerlei activiteiten op het programma, met als hoofdactiviteit een toneelstuk op de Vlagheide in Eerde.

Het toneelstuk heet ‘Achter de Horizon’. Volgens Caroline Belt van ‘Brabant Herinnert’ is de Vlagheide een ideale locatie voor dit toneelstuk. “Omdat je vanaf daar de hele lijn van Operation Market Garden kunt volgen en zo dus de historie letterlijk aan je voeten ligt.” In het toneelstuk worden gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog aangehaald om naar onze huidige vrijheid te kijken.

Met een actuele blik naar het verleden kijken is een terugkerend thema tijdens de festiviteiten omtrent tachtig jaar vrijheid. Zo laat de 101ste Airborne Division; de divisie van het Amerikaanse leger die een belangrijke rol speelde in de bevrijding, tijdens een demonstratie zien hoe ze tegenwoordig te werk gaan. “Het gaat over de vragen en herinneringen van het verleden, maar ook over de vrijheid van nu en de toekomst,” vertelt burgemeester Kees van Rooij.

Met de blik naar het heden en de toekomst proberen de gemeente en Brabant Herinnert vooral de jeugd te bereiken. Daarvoor is ook de hulp van Cultuurkade Meierijstad ingeschakeld, om een lesprogramma te ontwikkelen. In dit lesprogramma staan morele dilemma's centraal om de jeugd zo aan het denken te zetten. “Daarin willen we laten zien dat een keuze maken niet altijd zwart of wit is “, legt Dorian Verkuilen van Cultuurkade Meierijstad uit. Achteraf is dat soms makkelijk oordelen, maar op het moment zelf kunnen dingen als loyaliteit, veiligheid en vriendschap in de weg staan”.

Het officiële startschot van 80 jaar vrijheid is op 13 september op de Vlagheide in Eerde.