Taakstraf Veghelse student (21) voor zinloos geweld

VEGHEL /DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft een 21-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en de maximale taakstraf van 240 uur. Hij maakte zich in april vorig jaar schuldig aan zinloos geweld. De zaak werd eerder breed uitgemeten in Bureau Brabanten Opsporing Verzocht. 

De verdachte werd na een avond stappen bij het busstation in Eindhoven aangesproken door een man die onder invloed was en hem zou hebben uitgescholden. Hij sloeg het slachtoffer in het gezicht, waardoor die op de grond viel en bewusteloos bleef liggen. De verdachte schopte het slachtoffer vervolgens hard tegen het hoofd. Volgens de rechtbank is er daarom sprake van een poging tot doodslag.

Verzachtende omstandigheden
Het slachtoffer raakte ernstig gewond door het geweld. Hij moest twee titanium platen in zijn gezicht laten zetten. De rechtbank noemt het geweld op geen enkele wijze toelaatbaar of gerechtvaardigd, maar houdt wel rekening met verzachtende omstandigheden. Zo raakte in de aanloop naar het incident de verdachte gestrest en voelde hij zich onveilig doordat het slachtoffer hem belaagde en daarbij racistische scheldwoorden gebruikte. De verdachte was niet op voorhand uit op een gewelddadige confrontatie.

Kleine kans op herhaling
De rechtbank weegt mee dat de verdachte in gesprekken met politie, reclassering en tijdens zijn strafzaak oprecht berouw heeft getoond en heeft laten zien dat hij begrijpt wat hij heeft aangericht. Bovendien is hij niet eerder met politie of justitie in aanraking geweest. De reclassering schat de kans op herhaling in als laag. Daarom vindt de rechtbank net als de officier van justitie naast de taakstraf, een geheel voorwaardelijke celstraf op zijn plaats.

De rechtbank in Den Bosch